Testiranje prvačića u drugoj polovini aprila

Osnovna škola Džemaludin ČauševićU Sarajevskom kantonu, u školskoj 2010/11. godini, planiran je upis više od 4.000 dječaka i djevojčica u prvi razred 69 sarajevskih osnovnih škola.

Prilikom upisa, koji počinje 1. aprila ove godine, roditelji moraju uz zahtjev za upis priložiti i rodni list te ljekarsko uvjerenje, nakon čega u drugoj polovini aprila slijedi testiranje učenika, kaže Sretko Žmukić, stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

“Prvi upisni rok je u aprilu i roditelji su s tim u vezi upoznati i putem sredstava informisanja, naše web stranice te oglasne ploče u školi. U školu se upisuju djeca koja sa 1. martom imaju 5,5 godina i više, jer su oni i po zakonu od tada školski obveznici. Roditelji su dužni da dijete prijave za školu, odnosno u najbližu ili neku drugu osnovnu školu u Kantonu”, objašnjava Žmukić.

Ukoliko roditelji, kaže Žmukić, iz nekih razloga ne upišu dijete u prvom, u avgustu slijedi drugi upisni rok za prvačiće, kada oni mogu upisati svoje dijete.

“Često nas roditelji optužuju kako premlada djeca kreću u školu, na što uvijek objašnjavamo kako djeca sa polaskom u prvi razred imaju najmanje šest i najviše sedam godina i to je primjereno uslovima za početak obrazovanja”, ističe Žmukić.

Pedijatrijske službe pri domovima zdravlja kompletne sistematske preglede rade od osam do 19.30 sati. Tako se omogućuje roditeljima da nesmetano i u popodnevnim satima djecu dovedu kod ljekara na pregled.

piše: Merima Babić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *