The Dark Fantastic, Maje Pavlovića

U sarajevskoj galeriji BlackBOX će u četvrtak 20. septembra 2012. godine biti otvorena izložbu digitalne ilustracije pod nazivom ‘The Dark Fantastic’ autora Maje Pavlovića.

Veo misterije uskoro će spasti sa nepredvidivih bića i ona će nam se ukazati u svojoj bolnoj realnosti
Veo misterije uskoro će spasti sa nepredvidivih bića i ona će nam se ukazati u svojoj bolnoj realnosti
Koncept izložbe: Devijant, vrsta demona sačinjena od seksualnih požuda (stvorenje sa plakata) lebdi kroz mračna prostranstva podsvijesti i niko ne zna odakle je došao, ali njegov put se približava kraju nakon što otkriva ogromnu, drevnu katedralu, koja ga sve vrijeme privlači ka sebi, poput opakog stvora što mami žrtvu u svoju misterioznu utrobu.

Kada napokon stigne tamo, on se zatekne u prostoru i vremenu gdje bi običan čovjek izgubio razum. Međutim, Devijantov um je spreman na čuda i užase što ga dočekaše u utrobi građevine sazdane od slipavih, organskih zidova, stubova i kupola. Pa ipak, njemu slična stvorenja borave tu, u sobama, u hodnicima i užasavajućim imitacijama ljudskog okruženja, u bestežinskim pejzažima podsvijesti, na raskrsnicama dimenzija: Nakaze, mutanti, humanoidi koji imaju svoje namjere i ciljeve, koji pate i uživaju istovremeno.

Prihvatili su ga odmah … Pa ipak, on pripada tu, i zajedno oni čine jedan mozaik mračne fantastike koji je nekako isplivao na površinu, našao svoj put do nas. Mozaik je postao most između svjetova: ovog našeg, okupanog suncem i lažnim nadama i njihovog, okupanog tamom i vječnim tajnama.

Veo misterije uskoro će spasti sa nepredvidivih bića i ona će nam se ukazati u svojoj bolnoj realnosti … Podsjetit će nas da ne možemo stalno bježati od noćnih mora, od loših uspomena, od prošlosti koja želi da nas povuče nazad i oduzme nam svaku nadu da će sutra svanuti ljepši dan. Podsjetit će nas da je sve prolazno i da je svjetlost na kraju tunela samo varka koja nas uvlači u utrobu nekog drugog stvora, poput Devijanta sa početka naše priče.

Na ovih 11 digitalnih ilustracija, autor nam je samo dao naznaku jednog drugačijeg, a nama tako bliskog svijeta, svijeta koji je možda veći od univerzuma a zapravo se nalazi tu, u našim glavama. Taj hladni, neistraženi ocean krije toliko tajni u sebi, kao i zagonetki pa i rješenja, samo što ljudi nemaju vremena da se bave s tim, ili pak ne žele da zavire unutra jer se plaše.

Ipak, to nije sve. Oni koji se usude doći na otvorenje izložbe, biti će u prilici da okuse dio tog drugačijeg svijeta, prikazanog i kroz viziju velikog umjetnika što je napustio ovaj svijet prije vremena; Ozren Pavlović (1947. – 2011.) otac autora izložbe, radio je dvije godine (2006. do 2008.) na multimedijalnom projektu ‘Intramento’, polusatnom audio-vizuelnom putovanju u svijet snova i sjećanja u kojem je sada možda pronašao odgovore na pitanja, u kojem je pronašao sebe. ‘Intramento’ će sarajevskoj publici premijerno biti prikazan na otvorenju izložbe ‘The Dark Fantastic’ u galeriji BlackBOX, 20. 9. 2012. godine.

Majo Pavlović
Majo Pavlović
Majo Pavlović rođen je 12. 03. 1979. godine u Sarajevu. Završio je srednju školu Primijenjenih Umjetnosti na odsjeku Reklamna Grafika, a kasnije i Akademiju Likovnih Umjetnosti na Nastavničkom odsjeku u klasi profesora Radoslava Tadića. Pored slikarstva bavi se crtanjem stripova, pisanjem scenarija za grafičke novele i pisanjem kratkih priča.

Od februara 2006. vodio je školu stripa u Centru za Mlade ‘Gorica’ u Sarajevu. Zajedno sa polaznicima škole učestvovao je na festivalima stripa ‘Mafest’ – ‘ Mafest 6’ koji su se održavali u Makarskoj (Hrvatska). To je bila prilika da ostvari kontakte sa poznatim crtačima i autorima te da predstavi školu koju vodi. Organizovao je deset izložbi stripa i objavio dvije grafičke novele (‘DEADFACE’ I ‘PRIČA O DUHU’) kao i dvije kolekcije kratkih stripova (‘MRAČNE SOBE’ i ‘TEATAR NOĆI’) zajedno s prijateljem, koautorom, Amirom Hadžićem. Od septembra 2007. Radi kao nastavnik Likovne Kulture u osnovnoj školi ‘Čengić Vila 1’. Nedavno je objavio svoj prvi ilustrovani roman ‘AVANTURE KAUBOJA MUTANTA I NJEGOVOG SVESTRANOG DJEDA’ pod pseudonimom Gos Negre (Crni Pas).

Živi i radi u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *