Tim za pravnu pomoć novinarima u BiH

Dodik u helikopteruU organizaciji Udruženja BH novinari, Linije za pomoć novinarima i švedskog Helsinškog komiteta za ljudska prava – Regionalni ured u Sarajevu, u Sarajevu se održava radionica na kojoj se razmatra mogućnost za formiranje tima pravnika, medijskih eksperata i eksperata za ljudska prava koji bi besplatno pomagali novinarima u slučajevima odbrane na sudu po tužbama na osnovu Zakona o zaštiti od klevete.

Generalni sekretar Udruženja BH novinari, Borka Rudić, je izjavila kako će ovaj tim davati pravne savjete novinarima u kontekstu poštivanja Kodeksa i odabira formulacija u određenim tekstovima koji mogu zaštititi novinara u slučaju podnošenja tužbi i koji će osigurati adekvatnu edukaciju novinara u postojećem zakonskom okviru, svjetskih odnosno evropskih standarda zaštite slobode izražavanja i poštivanja etičkih standarda u oblasti novinarstva.

“Tim za pravnu pomoć novinarima u BiH radit će u tri oblasti – pravni savjeti, odbrana pred sudovima i izmjena zakona i propisa, odnosno lobiranje za bolje uvjete rada za novinare i medije u BiH. Taj projekt trebao bi početi raditi u maju. Imat ćemo advokate iz Mostara, Banje Luke, Tuzle, Sarajeva, Brčkog i istočnog dijela RS-a koji će raditi u okviru tima, a sve će se odvijati u Udruženju BH novinari. To će biti servis Linije za pomoć novinarima, a očekujemo podršku i švedskog Helsinškog komiteta – Regionalni ured u Sarajevu”, rekla je Borka Rudić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *