Toplane spremne za novu sezonu

Iz sarajevskih “Toplana” kažu da su potpuno spremni za predstojeću grijnu sezonu i već sad bi mogli pustiti grijanje ako bi bilo potrebe za tim.

Propisano je da “Toplane” najkasnije do 15. oktobra puste grijanje stanovnicima čiji su stanovi u sistemu ovog komunalnog preduzeća dok su to dužne učiniti i ranije ukoliko temperatura bude ispod 12 stepeni u periodu od tri dana.

Prema propisanom “Toplane” moraju biti spremne za puštanje u rad u periodu od 20. septembra do 20. maja naredne godine dok je ostatak vremena predviđen za rekonstrukciju i remont postrojenja.

Naravno, obavljen je remont svih postrojenja i otklonjeni su svi tehnički nedostaci tamo gdje ih je bilo. Uradili smo i potpunu rekonstrukciju 15 krovnih kotlovnica. Nema smetnji ni na distributivnoj toplovodnoj mreži, s tim da ćemo mi ovih dana probati da li sistem u potpunosti funkcioniše što je redovna procedura i o čemu smo već obavijestili naše korisnike.”, kažu iz “Toplana”.

Iako je od 1. aprila 2010. godine porasla cijena gasa, iz “Toplana” tvrde da zasad neće povećavati cijenu grijanja, budući da je za tako nešto potrebna saglasnost Vlade KS.

Ali, da sve ne bi bilo savršeno pobrinuli su se dugovi. Naime, “Toplana” imaju velika dugovanja prema “Sarajevogasu”, pa je, kako to kod nas inače biva, otvorena mogućnost da dođe do određenih problema u jeku grijne sezone.

Iz “Sarajevogasa” kažu da su im “Toplane” dužne više od 52 miliona konvertibilnih maraka, dok “Sarajevogas” duguje “BH Gasu” skoro 15 miliona konvertibilnih maraka.

Nadamo se da će svi akteri u gasnoj privredi intenzivirati saradnju kako bi se iznašlo kvalitetno rješenje i spriječilo novo izluđivanje građana novim obustavama gasa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *