Treća faza obnove Vijećnice: Najavljeni i liftovi

Unutrašnjost Vijećnice (septembar 2010)
Unutrašnjost Vijećnice (septembar 2010)
Usamljena sarajevska Vijećnica je jučer bila nemalo iznenađena kada joj je u goste došla svita kakva se ne viđa svaki dan.

Ministar kulture i sporta i dopremijer Vlade FBiH Gavrilo Grahovac, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen sa saradnicima i Uglješa Kisić, generalni direktor GP “Bosna” su se odlučili na obilazak gradilišta nekad najljepše građevine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a od ljeta 1992. godine pa sve do, predugih 18 godina kasnije, danas potpunog rugla i eklatantnog primjera stanja u gradu i državi – zgrade Nacionalne biblioteke Vijećnice.

Iznenadni gosti su stigli u namjeri da i sebe i javnost upoznaju sa do sada poduzetim i planiranim aktivnostima na rekonstrukciji ovog jedisntvenog kulturno-historijskog spomenika.

Krov Vijećnice (septembar 2010)
Krov Vijećnice (septembar 2010)
“Ovih dana, nakon dobivene građevinske dozvole, krenulo se u treću fazu obnove Vijećnice, u kojoj je predviđeno izvođenje dijela konstruktivnih građevinskih radova, rekonstrukcija dijela krova i zanatski radovi na restauraciji i rekonstrukciji fasade objekta, sa izradom i ugradnjom fasadne stolarije. Radovi se izvode na osnovu Ugovora zaključenog između Grada Sarajeva i GP “Bosna”, a rok za završetak ovih radova je maj 2012. godine.”, podsjetio se gradonačelnik Behmen, dodavši da je potpuno završen suteren, u kojem će biti smješten budući muzej Vijećnice, te ugradnja liftova, što predstavlja jedinu izmjenu izvornog projekta. S ovom izmjenom se, kažu, složio ekspertni tim Evropske komisije.

Predviđeno je da se paralelno sa radovima na rekonstrukciji i restauraciji fasade, izvodi i završna faza koja podrazumijeva radove u unutrašnjosti objekta, koji će biti finansirani sredstvima Evropske unije, iz instrumenata za pretpristupnu pomoć Bosni i Hercegovini. Očekuje se da Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini početkom 2011. godine raspiše međunarodni tender za izbor izvođača preostalih zidarskih, instalaterskih i restauracijskih radova, te rekonstrukcije gipsane dekoracije u enterijeru i slikarskih dekoracija. Pomenuti radovi su neophodni za potpuno dovršenje i predaju objekta za korištenje.

Sprat Vijećnice (septembar 2010)
Sprat Vijećnice (septembar 2010)
“Vijećnica kao spomenik kulture obnavlja se u potpuno autentičnom obliku kakva je i bila. Njena obnova ne prejudicira ni konačnu namjenu ni funkcionalnost ovog objekta. Namjena Vijećnice mora biti u skladu sa odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koja je ovaj kulturno-historijski objekat proglasila nacionalnim spomenikom.”, riječi su Gavrila Grahovca.

“Građevinsko preduzeće “Bosna” je referentna firma koja ima licencu za izvođenje radova na kulturno-historijskim spomenicima, izdatu od strane Federalnog ministarstva za prostorno uređenje.”, pohvalio se Uglješa Kisić, generalni direktor preduzeća.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *