Tri hiljade granata dnevno

Radovan Karadžić u Haagu
Radovan Karadžić u Haagu
Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na Sarajevo tokom rata dnevno padalo i po 3.000 granata.

John Hamill, irski potpukovnik i nekadašnji posmatrač UN-a koji je tokom rata u BiH bio oficir za vezu pri Sarajevsko-romanijskom korpusu (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je bio uključen u istragu nakon granatiranja pijace Markale u februaru 1994. godine.

Prema njegovom iskazu, granate su došle sa položaja SRK-a, odakle je dnevno na Sarajevo ispaljivano više od 3.000 projektila.

Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Karadžić od aprila 1992. do novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na pokretanje i provođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja na civilno stanovništvo Sarajeva, čiji je primarni cilj bilo širenje terora.

Optužnicom mu se na teret stavlja 15 incidenata granatiranja Sarajeva, među kojima i granatiranja pijace Markale 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 osoba, i 28. avgusta 1995., kada su ubijene 43 osobe, a 75 ih je ranjeno.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Hamill je kazao da su istragu o granatiranju Markala vodili pripadnici UN-a, te da ne zna da li su bilo kakvu paralelnu istragu vodile još neke strane.

“Znam da zajedničke istrage nije bilo. Mislim da su i pripadnici Armije BiH imali neku istragu, a da li je to srpska strana imala – to nisam siguran, ja ih se ne sjećamâ”, rekao je Hamill.

Na ovom ročištu okončano je ispitivanje svjedoka Ismeta Svrake, koji je kazao da je prilikom granatiranja Markala 28. avgusta 1995. godine ranjen u obje noge i stomak.

“Od detonacije, eksplozije, udario sam glavom u zid i pao. Otvorio sam oči i shvatio da ništa ne vidim. Rukama sam dodirnuo lice i rekao sebi: ‘Dobro je, glava je čitava…\’ To je sve čega se sjećam prije nego što sam se probudio u bolniciâ”, ispričao je Svraka, dodavši da je tom prilikom preživio djelimične amputacije obje noge, geler mu je prošao kroz prepone u trbuh, a još i danas nosi jedan geler u glavi.

Kao svjedoci koji će govoriti o stradanjima sarajevskih civila najavljeni su još britanski novinar Martin Bell, koji je i sam ranjen snajperskim hicem tokom izvještavanja iz ovog grada, te Almir Begić, čiji je otac Ćamil ubijen u prvom incidentu na Markalama u februaru 1994. godine.

Nakon ovih svjedoka Tužilaštvo Haškog tribunala će završiti izvođenje dokaza o artiljerijskom i snajperskom djelovanju na Sarajevo, te preći na dokazivanje Karadžićeve zapovjedne odgovornosti za genocid u više bh. opština, te za uzimanje međunarodnih posmatrača za taoce.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. decembar 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *