Tri studenta iz BiH pobijedili na regionalnom takmičenju Balkan Case Challenge

BCCWorld University Service Austria u saradnji sa Svjetskim Univezitetskim Servisom BiH (SUS BiH), uz podršku Austrijske razvojne kooperacije (ADC-a) i Ambasade Republike Austrije u BiH već desetu godinu realizira Balkan Case Challenge (BCC), jedno od najprestižnijih akademskih takmičenja u regiji.

Jedan od primarnih ciljeva Balkan Case Challenge-a jeste uspostavljanje veza između tržišta rada i visokog obrazovanja kako bi se podstaklo zapošljavanje mladog i akademski obrazovanog kadra.

U ovoj godini ovaj cilj je upotpunosti ostvaren zahvaljujući nesebičnoj podršci Hypo Aple – Adria – Bank d.d., QSS d.o.o. i Stiftung Schüler Helfen Leben (SHL), kao i mnogih drugih partnera.

Takmičenje podrazumijeva četiri discipline: Business Case Competition, Information Communication Technologies, Law Moot Court, Model European Council.

Ove godine, pored studenata iz Austrije, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Slovenije, 12 studenata iz Bosne i Hercegovine odlazi na veliko finale u Beču, gdje su od 5. do 10. jula predstavljali Bosnu i Hercegovinu i njen akademski kvalitet.

Ostvareni su sljedeći značajni rezultati:
• U disciplini Model European Council pobjedila je studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Anja Gengo, pokazavši odlične vještine pregovarnja i diplomatije, te poznavanje rada te političke institucije koja okuplja šefove država i vlada Evropske Unije.
• U discipline ICT, prvo ekipno mjesto pripalo je timu čiji je član bio Tarik Čaušević, student Sarajevo School of Science and Technology (SSST).
• Također u disciplini ICT, drugo ekipno mjesto pripalo je timu u kojem je bioAizza Jundana, student koji je porijeklom iz Indonezije, a koji se trenutno nalazi na školovanju u Bosni i Hercegovini na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Tokom boravka u Beču studente je ugostio Njegova ekselencija ambasor Republike Bosne i Hercegovine u Austriji g-din Haris Hrle, koji je istakao značaj i važnost mladog i akademski obrazovanog kadra za budućnost BiH, kako u pogledu unutrašnjih političko – ekonomskih odnosa, tako i u sferi međunarodne politke, sa posebnim značajem u kontekstu priključivanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *