Trideset godina rada Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize KS

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo obilježena je trideseta godišnjica rada Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize KS je, tokom i nakon opsade Sarajeva, pokušavalo pomoći svojim članovima kroz različite projekte, kurseve i radionice, realizovane uz pomoć predstavnika međunarodnih institucija.

Zavise od dobročinstva političara

Trenutno ovo udruženje, koje broji 332 člana, prolazi težak period jer su finansijski isključivo vezani uz budžet Kantona Sarajevo, a izdvajanja za njihove djelatnosti iz budžeta su izuzetno mala. Stoga, nisu u mogućnosti realizovati planirane aktivnosti. Ipak, nadaju se da će vlati u narednom periodu povesti više računa o osobama sa invaliditetom.

Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo je nedavno kandidovalo projekat izgradnje jednog takvog centra.

Najveći problem osoba sa dječijom cerebralnom paralizom su uskraćenost obrazovanja i zapošljavanja. Kroz propise, zakone, uredbe i Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Udruženje nastoji ukazati kantonalnim vlastima na koji način da se zakonski reguliše ova oblast i započne dosljedno provođenje socijalne politike. Među prijedlozima poboljšanja odnosa vlasti prema njima su i povećanje iznosa invalidnine, te osnivanje dnevnih centara za omladinu s cerebralnom paralizom, gdje bi mogli boraviti nakon škole.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.