Triptih Apokalipsa u Historijskom muzeju

U subotu, 21. maja 2016. godine od 20 sati u Historijskom muzeju BiH će, povodom Međunarodnog dana muzeja, biti otvorena izložba APOKALIPSA, autora Džeke Hodžića, na kojoj će biti predstavljen veliki triptih – slika i prateće skice.

Apokalipsa, Džeko Hodžić
Apokalipsa, Džeko Hodžić

Rad APOKALIPSA se sastoji iz tri dijela, a alegorijskim predstavljanjem utjelovljuje nit koja se kroz ljudsko društvo provlačila od njegovog nastanka pa do danas: nemilosrdnost rata i besmisao ratnog stradanja, uvijek uz figuru čovjeka koji u ratu postaje životinja – zvijer ili žrtva.
Mentalna svijest osvajača kroz historiju se nije mijenjala; mijenjali su se kostimi, oruđa i oružja, a posljedice su uvijek bile iste.

Apokalipsa, Džeko Hodžić
Apokalipsa, Džeko Hodžić

Središnji dio predstavlja grobnicu, a rađen je kao asemblaž od ostataka kostiju, garderobe, starih cipela i žice. Nad njom bdije lešinar koji se na momente pretvara u ljudski lik, želeći da vlada svijetom umjesto Stvoritelja.
Lijevi dio slikan je pretežno zelenom bojom i simbolizira dan. Desni dio – noć, je u potpunom kontrastu, slikan prigušenom crvenom bojom koja doprinosi dojmu mističnosti. Principi erosa i tanatosa na ovom platnu isprepleteni su. Životinje, stvarne i mitske, koje se javljaju na sva tri dijela, po ugledu na istočnjačke priče, Kelile i Dimne i „Govor ptica“ – sufijskog velikana Atara, personifikacije su čovjeka i predstavljaju njegove različite karaktere: uplašenost i ugroženost bijelog janjeta, koje nudi nadu u spasenje, stoji naspram krvoločnosti vukova i prijetećeg stava lešinara.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *