Trovačnica na Bjelavama

trovačnica Meli, Bjelave, Sarajevo, BiHKod svih pacijenata utvrđeno je trovanje bakterijom salmonellom enteridis i stanje je praćeno visokom temperaturom, povraćanjem, prolivom, kazao prof. dr. Faris Gavrankapetanović

Dvadeset šest ljudi, većinom studenata Studentskog doma Bjelave u Sarajevu, otrovano je hranom iz obližnjeg fast fooda “Meli” u toku današnjeg dana zatražilo je hitnu ljekarsku pomoć na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Sarajevo. Tokom današnje posjete ovoj klinici, saznali smo da su svi pacijenti u stabilnom stanju.

Kako nam je kazao prof. dr. Faris Gavrankapetanović, generalni direktor KCUS-a, od njih 26, 11 pacijenata je hospitalizirano, dok nekoliko nije htjelo ostati u bolnici.

“Kod svih pacijenata utvrđeno je trovanje bakterijom salmonellom enteridis i stanje je praćeno visokom temperaturom, povraćanjem, bolovima u stomaku, glavi, prolivom. Većina studenata su godišta od 1988. i dalje, i uglavnom su iz Sarajeva, Goražda, Jajca, Olova, Kaknja”, kazao nam je dr. Gavrankapetanović, te dodao da se i u toku sutrašnjeg dana mogu očekivati novi pacijenti s obzirom na to da je za inkubaciju potreban period od tri dana kada se pojavljuju simptomi bolesti.

Po svemu sudeći, svi oni su u fast foodu “Meli”, koji se nalazi na samom ulazu u dom Bjelave, konzumirali mesne proizvode uz dodatak majoneze, koja, najvjerovatnije, nije bila higijenski skladištena.

U prijemnu ambulantu Infektivne klinike i dalje dolaze studenti i ostali sugrađani, koji su konzumirali hranu u ovom ugostiteljskom objektu.

U bolničkoj sobi danas smo zatekli Mustafu čuzela, trenera iz naselja Podhrastovi.

“U srijedu sam jeo pileće filete sa majonezom i sutradan sam osjetio povišenu temperaturu, zatim mučninu, počeo sam povraćati, osjetio sam bolove u glavi, stomaku, leđima. U četvrtak sam u Hitnoj pomoći u Hrasnom dobio infuziju, ali se stanje nije smirivalo”, kazao je on, te dodao kako još ima temperaturu i glavobolju.

piše: Merima Babić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *