Turisti zaobilaze aerodrome u BiH

Aerodrom SarajevoNa aerodromima u BiH cijene usluga su kao u Evropi i regionu, ali ne postoje povoljnosti kojima bi se privukle avio-kompanije.

“Na sarajevskom aerodromu, gdje se vrši glavnina letova u BiH, takse iznose 18 eura po putniku plus 10 eura, što je taksa za razvoj civilne avijacije u Federaciji BiH. U Evropi takse se kreću između 15 i 20 evra, ali skoro svaki aerodrom ima neke svoje dodatne takse poput takse za bezbjednost, tako da to dođe na isto”, rekao je Nudžeim Rečica, direktor kompanije BH Airlines i dodao da su takse na aerodromima u Banjaluci, Tuzli i Mostaru slične ili malo niže nego na sarajevskom aerodromu.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Bakir Karahasanović ističe da cijenama sarajevski aerodrom nikada nije odbio nijednu avio-kompaniju, ali da je problem što ne postiji dovoljno srednje klase, pišu Nezavisne novine.

“Nemamo dovoljno putnika, tako da se ni kompanije ne odlučuju za letove u Sarajevo”, rekao je direktor aerodroma Sarajevo koji godišnje ima oko pola miliona putnika, što čini više od 90 odsto ukupnog broja avio-putnika u BiH.

Aerodrom u Banja Luci ima samo dvije redovne linije, za Zurich i Beograd, dok Tuzla i Mostar nemaju redovnih letova.

Marin Raspudić, direktor aerodroma u Mostaru rekao je da su mu u profesionalnom smislu aerodromi u Hrvatskoj najveći neprijatelji.

“Mi imamo milione hodočasnika u Međugorje, a blizu smo i mora. Međutim, niko od tih putnika ne ide preko Mostara, što je žalosno. Ali, Mostar je grad koji propada i aerodrom nije izuzetak”, istakao je Raspudić i dodao da je nedostatak strategije avio-saobraćaja, te bilo kakve strategije u turizmu glavni kočničar u razvoju ove oblasti.

Da bi privukli avio-kompanije na male aerodrome koje nemaju puno posla, vlasti u mnogim zemljama sufinansiraju letove niskobudžetnih avio-kompanija, što u BiH nema.

Direktor banjalučkog aerodroma Velimir Bobić smatra da ako bi se privukle iljade turista, oni bi ostavili novac i vlastima bi se isplatilo finansiranje linija, dodavši da je turista malo, a i da oni koji dolaze putuju preko Zagreba, Sarajeva ili Beograda.

piše: Davud Muminović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *