U aprilu počinje upis prvačića

prvačići
prvačići
Upis djece u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu mjesecu, na osnovu spiskova djece koje školama dostavljaju općine. Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu

Ove godine, u prvi razred će krenuti djeca rođena 2005. i 2006. godine – mališani koji su do 1. marta tekuće godine navršili 5 i po godina.

Upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola. Pri upisu, potrebno je dostaviti: izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove, te uvjerenje/certifikat da je dijete u godini pred polazak u školu pohađalo obavezni predškolski program za djecu.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i psihologa, te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, djete može privremeno biti oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može odobriti upis u školu i mlađem djetetu, ukoliko to traže roditelji ili staratelji te kada se, uz razmatranje preporuka relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Rodne listove za mališane rođene na području središnje gradske općine, roditelji mogu pribaviti ne samo u šalter sali, nego i u svim mjesnim zajednicama Opštine Centar.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *