U četvrtak počinje Stripiti 2015

Udruženje Drugi ugao u Sarajevu od 2. do 10. jula 2015. godine, na pet lokacija realizuje program STRIPITI festivala.

Stripiti 2015
Stripiti 2015

STRIPITI comiXconnection 2015 će biti otvoren u četvrtak, 2. jula od 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru izložbom na kojoj će prvi put sarajevskoj publici biti predstavljen njemački strip autor Uli Oesterle.

Uli Oesterle
Uli Oesterle

Uli Oesterle je rođen 1966. u Karlsruheu i nakon školovanja u Minhenu, radi kao freelance ilustrator, grafički dizajner i i strip autor od ranih 90-ih. Od 1995. djeluje u sklopu studija “Die Artillerie”. Nakon što je objavljen u više strip časopisa, 2000. objavljuje debitantski album Schläfenlappenphantasien i biva nominiran za nagradu “Max und Moritz” na salonu stripa u Erlangenu. Za prvo poglavlje svog sljedećeg stripa Umbra nominiran je na festivalu stripa u francuskim Angoulemu i dobio nagradu za najbolji nezavisni strip ICOM. Njegovi stripovi su prevođeni na pet jezika. Živi i radi u Minhenu.

Uli Oesterle na Stripiti 2015
Uli Oesterle na Stripiti 2015

Druga izložba i ujedno jedan od najvažnijih festivalskih događaja biće otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosni i Hercegovini u subotu, 4. jula 2015. godine od 20 sati. Njen naziv comiXconnection čini i dio imena festivala, a ona je i razlog za ovogodišnji festival stripa jer bez svesrdne pomoći Beate Wild, koordinatorice za Srednju i Istočnu Europu u Muzeju europskih kultura (pri Nacionalnom muzeju u Berlinu), udruženje Drugi ugao ne bi moglo ni započeti organizirati najveći strip događaj ove godine u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji će na izložbi moći pogledati alternativne stripove iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Filip Andronik
Filip Andronik

U okviru ovogodišnjeg festivala Drugi ugao će prezentirati i strip produkciju dostupnu u Bosni i Hercegovini te se kroz niz radionica i razgovora pozabaviti temom digitalnog strip izdavaštva u Bosni i Hercegovini i regiji, stripom i aktivizmom te stripom čija je tema posvećena tragičnim događajima iz minulog rata u Bosni i Hercegovini.

U petak, u Kriterionu, cjelodnevna zabava uz društvene igre, nastup Ja stripokomičar, DJ party te niz drugih sadržaja očekuju vas tokom najznačajnijeg događaja posvećenog stripu u Bosni i Hercegovini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *