U neposrednoj blizini Sarajeva obitavaju jeleni lopatari

U krdima su i mladi jeleni, a poznavaoci će vam reći da je to rijetka prilika za vidjeti i snime iz blizine. Jeleni lopatari osjećaju ljude, a prići će samo onima za koje vjeruju da su dobri.

Jeleni lopatari u Rakovici kod Sarajeva
Jeleni lopatari u Rakovici kod Sarajeva
Samo dvadeset kilometara od centra Sarajeva, u Rakovici kod Ilidže, nalazi se gotovo nepoznati raj na zemlji, bogato lovište i jedno od najvećih uzgajališta jelena lopatara u ovom dijelu Balkana.

Oaza mira na gotovo 700 metara nadmorske visine, pod nadležnošću KJP ‘Sarajevo-šume’, proteže se na 190 hektara i spremno očekuje svoje prve veće skupine gostiju iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta.

Ipak, malo je onih koji dolaze ovdje provesti svoje slobodno vrijeme, prije svega zbog toga što nije niti dostatno promovisano. Rakovica je, naime, oduvijek uglavnom poznata kao vikendaško naselje. Njegova ljepota nameće pitanje koliko sličnih istinskih bisera prirode postoji diljem Bosne i Hercegovine koji ostaju neistraženi i zaboravljeni.

Mladi jeleni u Rakovici
Mladi jeleni u Rakovici
Područje Rakovice, osim što predstavlja mjesto za uzgoj plemenite divljači, u ljetnim danima izuzetno je pogodan za lov, odmor i rekreaciju. Ambijent upotpunjava čak 30 raznih drvenastih vrsta. Ideja koja je nastala prije osam godina, već sada se razvila u ozbiljan projekt pred kojim može biti svijetla budućnost.

‘Imamo osam kilometara staza za šetnje, tu su tereni pogodni za biciklizam i jahanje konja. Na ovom prostoru postoje i četiri izvora pitke vode. Imamo šadrvane i slična mjesta za odmor. Planiramo obnoviti i lovačku kuću koja je u ratu porušena… Ovdje postoje iznimne prilike za odmor i uživanje u prirodi. Posebice u ovim vrelim danima. Također, u jesen ovo je i stanište raznih vrsta gljiva. Namjera nam je da ovaj projekt i dalje razvijamo. Otvoreni smo za domaće posjetitelje, ali i one iz svijeta. Posebno bi nam bilo drago da ovdje vidimo goste iz prijateljske Turske.’, kaže Zejnil Berilo, direktor KJP ‘Sarajevo-šume’.

U šetnji s rakovičkim jelenima
U šetnji s rakovičkim jelenima
Posjetitelji na uzgajalište u Rakovicu mogu doći svakog dana i uvjeriti se u njegovo bogatstvo. Postoji mogućnoskt da se i djeca dovedu kako bi se razvijala njihova ljubav prema prirodi.

U iščekivanju turista, ljubitelji prirode i ljudi željni mirnog odmora, Rakovicu posjećuju studenti Prirodno-matematičkog, Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta. Ovdje obavljaju praktičnu nastavu.

U Rakovici golim oko možete vidjeti krda jelena lopatara. Ovdje trenutno uzgajaju 130 odraslih životinja. U krdima su i mladi jeleni, a poznavaoci će vam reći da je to rijetka prilika za vidjeti i snime iz blizine. Jeleni lopatari osjećaju ljude, a prići će samo onima za koje vjeruju da su dobri. U toku je period teljenja, pa će uskoro na svijet doći i novi stanovnici prelijepe Rakovice.

Jeleni u mimohodu
Jeleni u mimohodu
‘Ovdje se mogu kupiti jeleni lopatari. Podajemo do 50 jedinki. Namjera nam je bila da ovo matično stado bude reprocentar. Zahvaljujući nama, danas jelena lopatara imamo u Prozoru, Busovači, Gračanici, Gornjem Vakufu, Kreševu, Vitezu… Želja nam je da u Bosni i Hercegovini stvorimo 100 uzgajališta jelena lopatara.’, kaže Berilo.

Samo u Njemačkoj postoji osam hiljada uzgajališta jelena lopatara, a u bivšoj Jugoslaviji bio je omiljena lovna divljač i posebna atrakcija na Brionima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “U neposrednoj blizini Sarajeva obitavaju jeleni lopatari”

  1. A kako misle da posjetioci dodju do gore?
    rakovički, kakrinjski i svi drugi putevi u toje regiji su da se stidis. svaki put od stida crvenim kad idem u tom pravcu. U tom kraju je i ergela. Jos malo pa se do nje nece moci nikako stici.Upuceno onima koji vladaju godinama u tom kraju.

  2. sram vas bilo sto nam pobiste masu lovackih kerova vi i vasi zaposlenici (kradljivci kerova) niste ni svjesni kakve stete nanosite sram vas bilo za to neljutsko ponasanje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *