U petak počinje sarajevski ‘Undiplomatic art’

U petak, 22. marta, 2013. godine, od 19 sati izložbom Centra za vizuelne komunikacije PROTOK pod nazivom ‘Mogu biti gadno strpljiv(a)’, koja će se održati u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, počinje ovogodišnji program Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS – ‘Undiplomatic art’.

Undiplomatic ART, MESS

‘Undiplomatic art’ je pokrenut s ciljem povezivanja umjetnika i umjetnica sa ovih prostora, kao i prevazilaženja svih podjela. Tako će Sarajevo od 22. do 24. marta 2013. godine, a Banja Luka od 29. do 30. marta 2013. godine biti domaćini bogate kulturne razmjene.

Suočavanje sa sobom

‘Undiplomatic art je umjetnost dijaloga i raduje me što ćemo pokazati da za umjetnike granice postoje samo u administrativnom smislu, jer je njihov jezik – jezik emocija.’, kaže direktor Festivala MESS Dino Mustafić, ističući kako se kroz ovaj ovogodišnje sadržaje ‘Undiplomatic arta’ provlače teme koje nam nekad nisu mile i drage, pa će nas nerijetko suočavati sa samima sobom.

Pored izložbe koja će biti otorena u petak, isto veče će bendovi ‘Važno obavještenje’ i ‘Post scriptum’ od 22 sata održati koncert u Art kinu Kriterion.

U subotu 23. marta 2013. godine od 18 sati u Art kinu Kriterion će biti prikazani filmovi mladih umjetnika, dok će u nedjelju 24. marta u 20 sati na sceni SARTR-a biti odigrana predstava Gradskog pozorišta Jazavac – ‘Tajni dnevnik Adrijana Mola’ u režiji Ane Đorđević.

Kultura pamćenja

Najavljujući izložbu ‘Mogu biti gadno strpljiv(a)’, njen kustor Predrag Terzić izrazio je zadovoljstvo ovakvom umjetničkom razmjenom, gdje se sarajevskoj publici može predstaviti čitava plejada mladih umjetnika i umjetnica poput Mladena Miljanovića, Irene Sladoje, Radenka Milaka, ali i studentica treće godine Mile Panić i Viktorije Banda.

Govoreći o izložbi ‘Kultura pamćenja’, koja kroz intimne priče pojedinaca predstavlja historiju, kustosica izložbe Lejla Hodžić je rekla: ‘Priče jesu vezane za rat, ali i za nastavak života i naglašavaju neraskidive veze među svima nama u regionu.’

U Banja Luci će biti izvedena i predstava Pozorišta mladih Sarajevo – ‘Samo nek ne puca’ u režiji Dine Mustafića, filmski program, te koncert sarajevskog benda ‘Velahavle’.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *