U ponedjeljak počinje upis prvačića

Upis prvačića u sarajevske osnovne škole počinje 1. aprila 2013. godine.

Pripremite dijete za nove okolnosti i pomozite mu da ih prihvati sa veseljem.
Pripremite dijete za nove okolnosti i pomozite mu da ih prihvati sa veseljem.

Roditelji čija djeca do 1. marta tekuće godine napune pet i po godina, dužni su upisati svoje diete u osnovnu školu. U prijavu je potrebno dostaviti izvod iz matične knjige rođenih i ljekarsko uvjerenje, ne starije od šest mjeseci.

Podržite vaše dijete

Razgovarajte o školi tokom ljeta
Razgovarajte o školi tokom ljeta
Gledajući vašeg malog đaka prvaka vjerovatno razmišljate o tome kako je brzo proteklo predškolsko razdoblje. Obuzima vas sjeta i nevjerica usljed činjenice da je vrijeme da sjedne u školske klupe. Međutim, ovaj korak je jedan od najljepših i najemotivnijih u ciklusu odrastanja. Kako za vas, tako i za vaše dijete.

Pripremite svoje dijete za nove okolnosti i pomozite mu da ih prihvati sa veseljem.

Razgovarajte o školi tokom ljeta. Sjetite se nekih vaših školskih anegdota, prepričajte ih djetetu i nasmijte im se zajedno. Pokušajte naučiti dijete da se zabavi sa olovkom i papirom, bilo da nešto crta, boji ili piše. Ovo će mu pomoći kada se bude očekivalo da sjedi u učionici 45 minuta u kontinuitetu. Ako još ne zna brojeve do 10 ili sva slova, nemojte ništa forsirati, ali predstavite mu pojam brojeva i slova na slikovit način. Nacrtajte zajedno dva balona i pored napišite broj dva, ili izrežite neko slovo od papira, pa mu nacrtajte oči i usta. Tako možete sastavljati riječi što će pomoći djetetu da spozna pojam brojeva i slova, i umnogome mu olakšati početak školovanja.

Škola nije bauk
Škola nije bauk
U svom domu, odredite prostor gdje će stajati knjige i pribor za školu i gdje će vaš mali školarac raditi domaće zadatke (najbolje je da to bude radni stol sa ladicama). Uredite taj prostor zajedno i dozvolite djetetu da učestvuje sa idejama i praktično. Neka to bude kutak u kojem će se ugodno osjećati. I neka bude dobro osvijetljen. Zajedno kupujte pribor i knjige za školu. Dozvolite djetetu da samo izabere pribor koji mu se sviđa (uz vaše sugestije i upute svakako). Neka dijete samo nalijepi naljepnice za ime na sveskama i knjigama, naoštri olovke i bojice…

Pričajte o školi i nastavnicima afirmativno, objasnite da je to mjesto gdje će se osjećati lijepo, steći prijatelje. Pokažite djetetu koliko ste ponosni što kreće u školu. Recite mu to. Ta spoznaja će mu dati dodatno samopouzdanje.

Neka dijete samo nalijepi naljepnice za ime na sveskama i knjigama, naoštri olovke i bojice
Neka dijete samo nalijepi naljepnice za ime na sveskama i knjigama, naoštri olovke i bojice
Upoznajte dijete sa osobama koje će se za njega brinuti dok je u školi i van nje (učiteljica, teta, produženi boravak), i sa prostorima u kojima će boraviti. Ustalite dnevnu rutinu. Pokušajte ustaliti rutinu koja će biti približna onoj kada dijete krene u školu (obroci, igra, crtanje, odmor…). To će pomoći djetetu da bez stresa usvoji novu rutinu kada škola počne.

Podržite vaše dijete. Čak i ako polazak u školu bude teži nego što ste očekivali, ne brinite. Potrebno je samo malo strpljenja i vaš će mali školarac sa veseljem iščekivati naredni školski dan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *