U ponedjeljak protesti u Sarajevu

Jafar Panahi
Jafar Panahi
U ponedjeljak će, u 17:30 sati, ispred Iranske ambasade u Sarajevu biti održane mirne demonstracije za oslobađanje reditelja Jafara Panahija i Mohammada Rasulova. Na fasadi Pravnog fakulteta će se, istovremeno prikazivati filmovi ova dva autora.

Panahi i Rasulov su osuđeni na po šest godina zatvora, a Panahiju je izrečena dodatna zabrana pravljenja filmova, putovanja i pojavljivanja u medijima narednih 20 godina.

Organizatori protesta su: East West Centar, Sarajevski otvoreni centar Gramofon, Festival MESS i Studentska asocijacija Pravnog fakulteta u Sarajevu.

I Sarajevo Film Festival je oštro protestovao povodom presude iranskog suda Jafaru Panahiju i Mohammadu Rasoulofu “za širenje propagande protiv sistema”.

“Izražavamo zabrinutost zbog presude, te osuđujemo svaki čin kojim se uskraćuje umjetnička i građanska sloboda, te narušavaju osnovna ljudska prava. Također, smatramo da je presudom iranskog suda nanesena nesaglediva šteta, ne samo iranskoj, već i svjetskoj kinematografiji, koja ostaje uskraćena za remek djela ovog vrsnog filmskog stvaraoca.”, stoji u saopštenju SFF-a.

Jafar Panahi, reditelj koji se svrstava u sami vrh svjetske kinematografije, u svojoj bogatoj karijeri osvojio je niz najprestižnijih međunarodnih priznanja za ostvarenja u kojima se bavio temama života u Iranu među kojima je i Zlatna kamera u Cannesu 1995. godine za film Bijeli balon, te Zlatni Lav u Veneciji 2000. godine za film Krug. Panahi je filmom Offside osvojio Srebrenog medvjeda 2006. godine u Berlinu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *