U Sarajevu je ostalo još samo pet brica

Prije pola stoljeća posjećivanje brijačnica u sarajevskoj čaršiji bila je svakodnevnica. Međutim, ovaj zanat polako odlazi u istoriju, a da je tako svjedoči činjenica da danas brijanje rijetko ko uopšte radi.

Faid Vladović u svojoj brijačkoj radnji 2013. godine
Faid Vladović u svojoj brijačkoj radnji 2013. godine

Jedan od posljednih brica u Sarajevu je 71-godišnji Faid Vladović: ‘U Sarajevu je ostalo još pet brica. Niko novi nije izučio ovaj zanat, pa s nestankom nas, nestaće i brica.’, kaže Faid čija radnja je smještena blizu sarajevske katedrale.
Ovim poslom Faid se bavi već 53 godine: ‘Danas se teško živi od ovog zanata. Sedmično me posjete dvije do tri mušterije. Osim starog Čolpe s Pehlivanuše, dolaze samo stranci.’, kaže čovjek koji je zanat izučio kod poznatog sarajevskog pedikera Šefkije Mišića, brice od kojeg su, kaže, većina sarajevskih brica učili.
Faid je radio 23 godine kod Ahmeda Kadića, dok se on nije odselio u Tursku, pa sam kupio radnju. Najdraži mušterija mu je bio Asim Ferhatović Hase koji je redovno posjećivao njegovu radnju: ‘Danas je nemoguće živjeti od ovoga zanata jer ljudi danas sami uređuju brade. Takva je sudbina cijeloga grada. U mom slučaju kriv je Wilkinson, zaključuje kroz šalu Vladović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *