U Sarajevu ste kao kod kuće

Popularni američki magazin New York Times priča o sedam evropskih lokacija, koje možete nazvati domom, a među odabranim destinacijama je i najljepši glavni grad na svijetu.

Autor teksta Alex Crevar tvrdi da je Sarajevo “grad koji ne možete zaboraviti” i opisuje ga kao mjesto koje je spletom tradicije uklješteno u dolini gdje se sudaraju carstva i kulture.

“S prozora svog stana vidim glavnu džamiju, izgrađenu u 16. stoljeću, i Baščaršiju, stari Osmanlijski bazar. Drugi prozor gleda na rijeku Miljacku i Latinsku ćupriju, a pogled dalje seže na zeleni zvonik Franjevačkog samostana i snijegom prekrivene planine iza njega.”, započinje Alex Crevar svoju priču o Sarajevu.

Grad opisuje kao kombinaciju samozatajne suptilnosti i historijske kompleksnosti: “Ovdje se modernost bori protiv tradicije Starog svijeta. Tokom prošlog stoljeća, ova krhka ravnoteža je testirana opet i iznova.“

Franz Ferdinand je ubijen 28. juna 1914. godine, upravo na mjestu koje se nalazi ispod stana u kojem autor boravi. Ovaj događaj je izazvao početak Prvog svjetskog rata. Pominje i da je Sarajevo u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka prošlo skoro četiri godine opsade u ratu koji je uništio Jugoslaviju.

Crevar svjedoči današnjem Sarajevu, njegovim promjenama i inspiraciji sa raznolikošću i podsjetnicima na burnu prošlost.

Pored Sarajeva na listi se nalaze italijanska Lunigiana, Paris, Istanbul, Madrid, London i Copenhagen.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *