U Sarajevu udišemo lebdeće čestice

Trenutno nema dovoljno sredstava da se izgradi laboratorija koja je prije i postojala u Federalnom hidrometeorološkom zavodu da bi se u njoj vršila analiza tih čestica i bilo poznato šta se tačno udiše, koji su tu teški metali i kakvi spojevi.

Šta udišemo u Sarajevu? (foto: JA Marshall)
Šta udišemo u Sarajevu? (foto: JA Marshall)

Najveći problem koji narušava kvalitet zraka u Sarajevu je velika količina čestične materije, odnosno prašina, a pri tome ne postoje pragovi upozorenja koji su definirani zakonom o pitanju tog parametra.

‘Što se tiče prašine u Sarajevu, situacija je veoma loša. Ne može se reći ni da je tipično loša za velike gradove nego je jednostavno grozna. Ono što je olakšavajući faktor jest što već sutra dolazi lagano zatopljenje i kiša te se količina prašine u zraku neće dugo zadržati na današnjem nivou.’, mišljenja je Enis Omerčić, viši stručni saradnik za fizikalno-hemijske analize kvaliteta zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Omerčić dodaje da je bilo i gorih stanja s kvalitetom zraka u historiji Sarajeva, naglašavajući da umjesto da se to stanje popravlja ponovo se vraćamo starim količinama prašine u zraku.

‘Te lebdeće čestice ulaze direktno u pluća, ljudski organizam ih ne može profiltrirati jer su premalene. Trenutno nema dovoljno sredstava da se izgradi laboratorija koja je prije i postojala u Federalnom hidrometeorološkom zavodu da bi se u njoj vršila analiza tih čestica i bilo poznato šta se tačno udiše, koji su tu teški metali i kakvi spojevi.’, smatra Omerčić.

Vlada Kantona Sarajevo nadležna je da pravilnicima proglašava mjere koje mogu utjecati na smanjenje izvora zagađenja što je u Sarajevu na prvom mjestu gust saobraćaj, spore saobraćajnice, a na drugom ložišta.

Geografski položaj Sarajeva jednako utiče na zagađenje. Sarajevo je u kotlini u umjerenom pojasu, a tokom zime u kotlinama se stvara temperaturna inverzija, odnosno temperatura zraka s porastom visine raste. Zrak ima osobinu da se širi na hladnoći i skuplja na toploti. To dovodi do toga da je u Sarajevu ‘težak i gust zrak’ koji se neće miješati s gornjim slojevima.

U vremenu kada vlada temperaturna inverzija sve ono što ovaj grad ‘izbaci’ u zrak ostaje u zraku i ne miješa se s drugim slojevima sve dok ne dođe do promjene temperaturnih odnosa u niskoj atmosferi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *