U toku: Rekonstrukcija Kuće zanata

U novembru 2011. godine počela je rekonstrukcija objekta u Ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 55 u kojem će se nalaziti “Kuća zanata”.

Budući vanjski izgled Kuće zanata u Sarajevu
Budući vanjski izgled Kuće zanata u Sarajevu

“Kuća zanata” bit će interpretativni, edukacioni, didaktički centar čija će misija biti promocija, zaštita i unaprijeđenje sarajevskih zanata. Njena osnovna ponuda bit će izložbeno-muzejska postavka zanatskih proizvoda koja će biti podijeljena na dva dijela: Baščaršija nekad i Baščaršija danas. Prva postavka predstavljat će stare zanate koji su izumrli, a druga današnje zanatlije, njihove proizvode.

Budući izgled avlije Kuće zanata, Sarajevo
Budući izgled avlije Kuće zanata, Sarajevo
Rekonstrukcija podrazumijeva sanaciju fasade i kompletno unutrašnje uređenje objekta: “Pri kraju je uređenje fasade i počeli su unutrašnji radovi. Bit će uređena fasada s južne i zapadne strane, jer su slobodne. U unutrašnjosti objekta, između ostalog, bit će zamijenjene sve instalacije: elektro, vodovodne, kanalizacije, unutrašnja i vanjska stolarija, podovi.”, pojašnjava izvođač radova.

U “Kući zanata” je planirana velika suvenirnica u kojoj će posjetioci moći kupiti autentične zanatske proizvode s Baščaršije. Planirano je certificiranje zanatlija, odnosno identifikacija i potvrda autentičnosti zanatskih proizvoda. “Kuća zanata” je početna stepenica u procesu certificiranja zanata.

Budući izgled unutrašnjosti Kuće zanata, Sarajevo
Budući izgled unutrašnjosti Kuće zanata, Sarajevo
Objekat u Ulici Mula Mustafe Bašeskije br. 55 odlukom Općinskog vijeća Stari Grad dodijeljen je za „Kuću zanata“. “Kuća zanata” je dio Programa „Seenet: translokalna mreža za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope“ kojeg vodi Regija Toskane. Partneri u ovom projektu su: Opća uprava za privredni razvoj Regije Toskane i UCODEP, Kanton Sarajevo, Gradska uprava Sarajevo, Skoplje, Mostar i Općina Stari Grad.

Ovaj projekat je iz oblasti kulturnog turizma i namjera mu je povezivanje čaršija – starih jezgri Sarajeva, Skoplja i Mostara sa komplementarnim kulturno-historijskim naslijeđem. Projekat “Kuće zanata” je uradio arhitekt Adnan Drnda.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *