U Vijećnici otvoren CineLink 2009

Sinoć je svečano otvoren “CineLink koprodukcijski market 2009”.

Otvorenje je upriličeno u sarajevskoj Vijećnici u 23 sata, a ovogodišnji “CineLink” program će trajati od 18. do 20. augusta.

SFF, CineLink 2009

CineLink 2009 je privukao 70 projekata iz četrnaest zemalja Jugoistočne Evrope. Devetnaest najboljih su odabrani po jačini priče koju pričaju, po umjetničkom potencijalu autora i po ukupnom potencijalu za međunarodno finansiranje i distribuciju.

Zbog opšteg trenda porasta filmske produkcije u Jugoistočnoj Evropi, CineLink 2009 je doživio porast broja odabranih projekata. Od 19 odabranih projekata, 12 će biti predstavljeno u Cinelink selekciji, a još 7 u CineLink + selekciji. U junu 2009., autori i producenti odabranih projekata za CineLink selekciju će učestvovati u Project Development radionici, osmišljenoj u saradnji sa Binger Film Lab, koja će se fokusirati na “script editingâ”, finansijski, pravni i marketinški aspekt projekata u cilju što bolje tržišne prezentacije, dok će 7 CineLink + projekata biti direktno prezentirani na CineLink Koprodukcijskom Marketu u augustu 2009. Jedan od ovih 7 projekta iz CineLink + selekcije, će postati nosilac nove inicijative CineLink Gost.

Ova nova inicijativa, dopušta jednom vrsnom projektu iz zemlje koja nije u regionu Jugoistočne Evrope, ali dijeli sličnu produkcijsku i umjetničku realnost kao i zemlje iz regiona, bit će predstavljen na CineLink Marketu. Odabrani projekti konkurišu za tri CineLink nagrade koje dodjeljuju French CNC, Goteborg Film Fund (svaki po 10.000 EUR) i Arte France (6.000 EUR). Pored finansijske podrške i dodatnog ojačavanja prezentacije odabranih projekata, pobjedničkim projektima se dodjeljuje i po 2.500 EUR, kao dodatna pomoć za postprodukcijsku fazu projekta. Ovu nagradu dodjeljuju Synchro Film and Video Vienna.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *