U Vjetrenici pronađene nove podzemne vrste

Vjetrenica
Vjetrenica
Dok se ekolozi cijelog svijeta bore da ovdašnjim primitivcima dokažu ogromnu važnost špilje Vjetrenice, dvije nove podzemne vrste rakova ljuskara su odlučile da svojim pojavljivanjem pokušaju, u glavama zaostalog političkog i tajkunskog miljea na našim prostorima, izboriti svoj opstanak.

Sedamnaest novih podzemnih vrsta rakova ljuskara je pronađeno u Popovu polju i Vjetrenici, općina Ravno, od čega dvije do sada potpuno nepoznate vrste. Ovo senzacionalno otkrićže je objavio ugledni časopis “Glasnik Nacionalnog prirodoslovnog muzeja” iz Luksemburga.

Ljuskari su račići milimetarskih dužina čiji je tijelo u cijelosti zatvoreno u dvodijelnu ljusku slično školjci, a hrane se raspadajućim organskim tvarima.

Račiće iz Vjetrenice, estavele Babe, ponora Žire i iz pijeska uz obalu rijeku Trebišnjice sakupio je slovenski biolog Boris Sket 1975. godine i to prije početka betoniranja Trebišnjice i trajnog isušivanja Popova polja nakon čega je veći dio njhovih staništa trajno uništen.

Boris Sket dostavio je sakupljeni materijal Zoološkom muzeju u Hamburgu, a obradili su ga i publicirali istaknuti stručnjaci za ljuskare Trajan Petkovski iz Skopja, Burkhard W. Scharf iz Bremena i Dietmar Keyser iz Hamburga, u povodu 80. obljetnice rođenja vodećeg specijalista za ljuskare Gerda Hartmanna.

Ovi nalazi pokazuju da bogatstvo podzemne faune Popova polja još nije istraženo, te da se njegova zaštita, unatoč upozorenjima istraživača, uopće ne uvažava, kazao je predsjednik Speleološke udruge “Vjetrenica” Popovo polje Ivo Lučić te dodao da u posljednje vrijeme umjesto zaštite, bosanskoheregovačke vlasti nastoje minorizirati i eliminirati projekte istraživanja podzemne faune.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *