Ubijani su isključivo civili, žene i djeca

Martin Bell, BBC
Martin Bell, BBC
U nastavku suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske, svjedok Tužilaštva u Haagu i nekadašnji ratni izvještač BBC-a kazao je da su tokom opsade Sarajeva civili bili glavna meta napada, te da su najviše ubijani snajperima i gelerima granata.

Martin Bell, reporter britanskog BBC-a koji je skoro četiri godine izvještavao iz ratnog Sarajeva, ispričao je pred Sudom u Haagu da je stanovništvo tokom opsade bilo izloženo svakodnevnoj opasnosti, te da su se u prosjeku svakih pet minuta događali napadi granatama.

“Sukobu su najviše bili izloženi sami građani Sarajeva. Civili su ubijani neselektivno i to u svakodnevnoj borbi za život. Najviše sam snimio ranjavanja od snajperske paljbe i granata, i to u redovima za vodu ili humanitarnu pomoć. Ubijani su isključivo civili, žene i djecaâ”, kazao je Bell.

Bell je ponovio da je stanovništvo Sarajeva tokom opsade godinama živjelo u “nemogućim uslovimaâ”, jer su bili gladni, žedni i u nevjerovatnom strahu.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, pred Tribunalom u Haagu se tereti za genocid i druge zločine počinjene na području BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo tereti Karadžića i za granatiranje i snajperisanje Sarajeva koje je provođeno radi “ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništvaâ”. Tokom granatiranja i snajperisanja, kako se navodi u optužnici, ubijeno je i ranjeno na hiljade civila.

“Tokom svoje karijere izvještavao sam iz 15 zemalja zahvaćenih ratnim sukobima. Nigdje kao u Sarajevu nisam vidio takav strah kod ljudi. Gubili su konstantno na težini, čak su i posivjeli od straha. Nisu imali mogućnosti da pobjegnu, bili su u klopci u ratu koji se činio beskrajnimâ”, ispričao je svjedok.

Bell je tokom unakrsnog ispitivanja ponovio da je rat u BiH bio drugačiji od bilo kog ratnog sukoba na područjima gdje je bio, kako po “žestiniâ” i neselektivnosti ubijanja između vojnika i civila, tako i po kršenju Ženevskih konvencija i običaja ratovanja.

Iako je optuženi to od njega tražio, Bell tokom svjedočenja nije mogao da okarakteriše sukob.

“Istorija naroda u BiH je dosta složena. Sukob jeste ličio na građanski rat, ali ja to ne mogu okarakterisati. Mene su obučavali da izvještavam nepristrasno, i kada sam pisao o Srbima, uvijek sam ponavljao da živite istinu kao nijedan narod na svijetu, pozivajući se čak na 1389. godinu i bitku na Kosovu. Ipak, za ubijanja civila ne postoji opravdanjeâ”, kazao je svjedok.

Tokom svjedočenja Bell je rekao da je kao reporter često išao na Pale i razgovarao sa srpskim vojnicima.

Za vrijeme rata uradio je i intervju sa Karadžićem, koji je, prema njegovom kazivanju, do avgusta 1994. godine bio korektan prema stranim izvještačima. Nakon toga, kako je rekao Bell, nijednoj stranoj reporterskoj ekipi nije više bio omogućen dolazak na Pale.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka nastaviće se u srijedu, 15. decembra.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *