Učestvujte u objavljivanju prve monografije o Vijećnici

Sarajevska gradska vijećnica, u globalnim razmjerima, najpoznatije je sarajevsko zdanje. Ona je ne samo nezaobilazan detalj većine panoramskih prikaza grada nego i svojevrstan simbol njegovih mijena.

Vijećnica, 1894

Kao gradska kuća, a još više kao višedecenijsko sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži svih bitnih političkih i kulturnih zbivanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ona je svjedok smjene nekoliko državnih sistema, Sarajevskog atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i, konačno, kao Nacionalna biblioteka bila je izložena barbarskom napadu, paljenju i razaranju. Postala je tako suvremenom metaforom urbicida, kulturocida…

Vijećnica, 1992

Imajući ovo na umu, a posebice činjenicu da o Vijećnici za sve vrijeme njenog burnog postojanja nije napisana knjiga, arhitektonski studio URBING, u suradnji s upravom Grada Sarajeva i drugim institucijama, odlučio se na smion poduhvat pripremanja prve monografije Sarajevske vijećnice. Knjiga će biti objavljena početkom 2014. godine, uz stotu godišnjicu Sarajevskog atentata i 120-godišnjicu postojanja Vijećnice.

Vijećnica, 2014

Prema zamisli trojice koautora – Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović – knjiga će cjelovito predstaviti Vijećnicu, kao građevinu i dom važnih institucija. Uz pregled povijesnog konteksta, prikaz gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, knjiga će obuhvatiti i prikaz ove palate, kroz precizan faktografski snimak, glosar i kronologiju. Bit će objavljena dva izdanja monografije, na bosanskom (BHS) i engleskom jeziku. Konačno, monografija Sarajevska vijećnica, uz raskošne ilustracije, od kojih će mnoge biti prvi put objavljene, kao integralni dio imat će i DVD s dokumentarnim filmom Sarajevska vijećnica.

Poziv na akciju

Prva radna verzija ove knjige je završena, to uključuje pisanje originalne priče i produkcije fotografija. Potrebno je dodatnih 15.000 američkih dolara da bi se završio finalni dizajn, editiranje, prevod na engleski jezik i pokrili troškove štampanja prve edicije na engleskom i bosanskom jeziku. Pomoć da ova knjiga vidi svjetlo dana možete ponuditi posjetom ovom linku.

Sarajevo City Hall: Building, Destruction and Revival

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *