Udahnite. Poskupio plin. Izdahnite.

Vlada bosnanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH na današnjoj je sjednici dala saglasnost na odluku Nadzornog odbora BH-Gasa o povećanju cijena gasa za 13,89 posto.

plin
plin
Utvrđeno je da će veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH počevši od 1. novembra iznositi 820 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,82 KM/Sm3, bez poreza na dodanu vrijednost.

“Nabavna cijena gasa za ovu godinu povećana od ruskog dobavljača za 40,65 posto. Ove godine mi smo imali dva povećanja – u maju i današnje što je ukupno za 26,15 posto”, saopštio je Adnan Kreso, v. d. generalnog direktora BH-Gasa, napominjući da je povećanje cijene BH-Gasa prema distributivnim preduzećima za 14 posto manje od ruskog povećanja.

Nakon što je prošle sedmice prolongirano, današnja odluka o poskupljenju gasa donesena je s obzirom na to da nije došlo do konkretnih promjena u vezi s izmirenjem dugovanja prema BH-Gasu. Bilo je govora o tome da bi se postotak povećanja cijena plina mogao još umanjiti, ali ta je mogućnost odbačena nakon nedavnog sastanka predstavnika Vlade FBiH s predstavnicima BH- Gasa, Toplana i Sarajevogasa, na kojem nije postignut dogovor.

Kreso je kazao da njihove procjene pokazuju da će u ovoj sezoni grijanja Sarajevogasa ‘povući’ oko 120 miliona KM vrijednosti gasa.

“Ukazali smo na to, te kako i na koji način poboljšati ukupnu naplatu, odnosno povećati naplatu od građanstva prema Toplanama, Toplana prema Sarajevogasu i sviju nas koji smo zainteresirani. U protivnom, može se desiti da u januaru ili februaru ne budemo u mogućnosti da platimo fakture prema dobavljaču gasa”, kazao je Kreso, dodavši da očekuju da će u prvom kvartalu iduće godine doći do nivelacije cijene, ali isto tako, da će u drugom i trećem kvartalu dolaziti do blagog pada cijene gasa na svjetskom tržištu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *