Uhapšen Monstrum sa Grbavice

Veselin Vlahović - Batko (Monstrum s Grbavice)Policija je u španskom Alicanteu uhapsila Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. i 1993. godine.

Vlahović je uhapšen u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća. U policijskom saopštenju se navodi da je Vlahović primijetio policajce u blizini mjesta gdje je živio i da je pokušao da pobjegne. Policija je uspjela da ga uhapsi iako je on pružao otpor.

Kod uhapšenog su pronađeni falsifikovani bugarski dokumenti. Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića za zločine u naselju Grbavica u Sarajevu. Iz zatvora u Spužu kod Podgorice (Crna Gora), gdje je izdržavao kaznu od 3 i po godine zatvora na koju je osuđen u aprilu 1999. zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja, Vlahović je pobjegao 18. juna 2001. godine.

Vlahović je poznat po teškim zločinima na Grbavici u periodu 1992. i 1993. godine, gdje je dobio nadimak “Monstrum sa Grbavice”, a vojna jedinica koju je vodio bila je poznata pod nazivom “Bijeli anđeli”.

Prema izjavama preživjelih, Vlahović je tokom Opsade Sarajeva izvršio ili je učestvovao u ubistvima preko stotinu građana nesrpske nacionalnosti. Učestvovao je i u protjerivanju više hiljada građana Grbavice i Vraca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izdao je nalog ambasadorici BiH u Madridu Željani Zovko da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Veselina Vlahovića Batka vlastima BiH, uključujući i hitan sastanak s ministrom unutrašnih poslova Španije.

Čitajte > Džamonja: Most zvani čežnja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

2 Odgovori na “Uhapšen Monstrum sa Grbavice”

  1. pa ko im dade takve nazive ? Kakvi andzeli, to su monstrumi, ali ” dodze maca na vratanca” ! Hvala bogu za to !!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *