Ulice Sarajeva preplavljene oružjem

Sarajevo je grad sa previše nelegalnog oružja na ulicama – to se svaki put iznova potvrđuje bilo kakvom “ozbiljnijom” kontrolom vozila i pretresom objekata. Uvijek je tu poneki pištolj, a često policija u automobilima otkrije i noževe ili bejzbol palice.

Prema saopštenjima sarajevskog MUP-a, u protekli mjesec pronađeno je najmanje 16 pištolja za koje vlasnici nisu imali dozvole: devet nelegalnih pištolja na đeno je kod vozača, pet u racijama u ugostiteljskim objektima, a dva su oduzeta od učesnika tuče u kafiću Retro proteklog vikenda. Tačnije, bereta je oduzeta od Alena Hajdarevića u kafiću, dok je CZ nađen odbačen u Ulici Put života kuda su učesnici sukoba bježali od policije.

Tri dana ranije, policija je oduzela tri nelegalna pištolja. Prilikom kontrole i pretresa vozila na Lukavičkoj cesti od Muhameda Delića (44) oduzet je pištolj CZ sa dva okvira municije. Isti dan u pretresu kuće u Novopazarskoj ulici od Hajrulaha Mučišta (51) zaplijenjena su dva pištolja, a dan prije, tokom akcije inspektora Odjeljenja za narkomaniju MUP-a Kantona Sarajevo, u kući Faruka Elezovića (38) u selu Ostojići kod Trnova nađeni su automatska puška i veća količina municije. U kući drugog dilera nađena je municija za pištolj.

Dragan Mioković

“U Sarajevu je još nedopustivo mnogo oružja na ulicama. U inostranstvu policija se protiv trgovaca oružjem i drogom bori na taj način da presijeca puteve doturanja naoružanja i droge prije nego se nađu na ulici. Ovdje imamo veći problem. Nakon rata ostalo je mnogo naoružanja, pa policija mora pronalaziti i hvatati krajnje konzumente. Prilikom pregleda uglavnom pronalazimo pištolje, noževe, palice, a rjeđe i formacijsko naoru žanje tipa automatske puške, puškomitraljeza i slično”, kaže Dragan Mioković, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

U četiri noćne policijske racije u ugostiteljskim objektima i na sarajevskim ulicama, pored pištolja, zaplijenjeno je više noževa i bodeža, te nekoliko palica za bejzbol. Tokom pretresa u diskoteci Aqua Admir Šiljević je, vidjevši specijalce, bacio pištolj kroz prozor. Pri padu na beton pištolj je opalio i zrno je proletjelo iznad glava policije i gostiju koji su bili ispred objekta.

Kao što je Oslobođenje već objavilo, nelegalni pištolji pronađeni su i kod Fuada Kajevića (brata Fikreta Kajevića), Tomislava Spahovića (19), rođenog u Njemačkoj, nastanjenog u Sarajevu, Dine Učambrlića (23), rođenog u Travniku, nastanjenog u Donjem Vakufu, Zuhdije Prutine iz Sarajeva.

Pored već uobičajenih jeftinih “tetejacaâ”, čeških zbrojovki, bereta, domaćih kopija ruskog pištolja tokarev, policija nalazi i daleko skuplje modele pištolja poput glocka, (oduzet od Fuada Kajevića), koji je u sastavu naoružanja mnogih policijskih i vojnih jedinica u svijetu.

U policiji ističu da je mnogo lakše naći pištolje, upravo zato jer ih mnogi nose sa sobom, nego automatske puške i drugo formacijsko naoružanje preostalo iz rata jer se ne koristi tako često. Pored toga, interesantno je da policija u pretresima ne pronalazi vojne snajpere, iako je malo vjerovatno da su sve snajperske puške, nakon završetka ratnih dejstava vraćene u kasarne. Pretpostavka je da je takvo oružje raznim kanalima već davno izašlo iz BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.