Umjesto čestitke: Antifašizam je…

Deveti novembar je dan kada antifašisti širom svijeta obilježavaju “Dan borbe protiv fašizma” i “Dan sjećanja na žrtve fašizma i antisemitizma”.

smrt fasizmu

Cijeli svijet je i dalje uvjeren da je pobijedio fašizam, pa je u skladu s tim načinio i svojevrstan praznik toj pobjedi, baš kao da se radi o gotovoj stvari koja više niti postoji, niti se više iko usuđuje propagirati ideje i rezultate jednog od najzloglasnijih ideoloških pravaca otkad je svijeta.

Ne osjećajući se slobodnim, prepoznajući svakovrsnu prijetnju raznobojnih fašista, shvatajući da mnogi i ne razumiju kako se kreću stopama najgoreg jer jednostavno ne znaju da to rade, umjesto slavodobitne čestitke ili riječi ispunjenih žuči, mislim da je najbolje, za početak dati svima definiciju koja pojašnjava antifašizam. Pa nek’ se svako odredi i prepozna. U moru neznanja kojim obilujemo, red je početi učiti. Krenimo od slova A.

Dakle, Antifašizam

ANTIFAŠIZAM označava politički pokret protiv fašizma i mogućih fašističkih pojava. Pojam je stvoren tridesetih godina 20. vijeka u Italiji. Komunisti su ga prenijeli kao koncepciju borbe proziv desničarskih diktatorskih režima, uključujući i nacional-socijalizam.

Pojam su, pored komunista, koristili saveznici zapadnih demokratija i nekomunistički protivnici fašističkih sistema koji su ujedno bili i antifašisti i antikomunisti.

Na Balkanu se antifašistima smatraju partizani kao i svi borci koji su se prije i tokom ratova oružano i politički suprostavili fašistima i njihovoj strahovladi. Među antifašiste ubrajamo i sve one koji su se i nakon rata potrudili da svijet uvidi nelogičnost fašističkih ideja.

Često se smatra kako je fašizam nestao nakon 2. svjetskog rata, međutim pojavom neo-fašizma, neo-nacizma te post-fašističkih/post-nacističkih ideologija, antifašisti se, individualno i u različitim pokretima, nastavljaju boriti za podizanje političke svjesnosti i zagovaranja protiv navedenog zla.

Antifašizam nakon 2. svjetskog rata postaje dijelom popularne kulture pa brojne javne osobe, najčešće muzičari, promovišu antifašističke vrijednosti, a neki od njih su The Clash, Rage Against the Machine, System of a Down…

Smrt fašizmu! iz okupiranog Sarajeva

piše: Nermin Čengić

System Of A Down – B.Y.O.B.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.