Univerzitet ne zna francuski

Obaveza Univerziteta u Sarajevu bila je da informacije sa portala prevedu na francuski jezik, dok u Rektoratu tvrde da takvog profesora nemaju

Faruk Čaklovica

Nakon što je ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo dr. Emir Suljagić potpisao memorandum o razumijevanju sa četiri univerziteta uključena u inicijativu “Sarajevo – regionalni edukacioni centar”, pokrenute su aktivnosti na otvaranju internet portala Univerziteta namijenjenog stranim studentima koji se odluče doći na studij u Sarajevo.

Privatni fakulteti iz našeg grada su, kako saznajemo, prihvatili da njihovi uposlenici prevedu tekstove koji će se naći na posebnoj internetskoj stranici, na engleski, njemački, turski i arapski jezik, dok su iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu na sebe preuzeli obavezu da se prevod od nekih 20 strana teksta uradi i na francuski jezik.

Međutim, postoji dopis koji je rektor Faruk Čaklovica uputio resornom ministarstvu, a u kojem se navodi kako među uposlenicima Rektorata nema profesora francuskog jezika, te da preuzeta obaveza neće biti ispoštovana. Ali stigla je zamjenska ponuda u vidu mogućnosti da neko od zaposlenih u Rektoratu lektoriše tekstove na engleskom i bosanskom jeziku.

Potpisivanju memoranduma, prema kojem je plan da više od 20 hiljada stranih studenata godišnje dođe studirati u Sarajevo, nisu prisustvovali upravo predstavnici Univerziteta u Sarajevu, najveće bh. obrazovne ustanove, koja među tolikim profesorima ne može naći nijednog koji bi ispoštovao dogovorene aktivnosti uspostavljanja portala za populaciju zbog koje i postoji.

piše: Jelena Milanović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *