Univerzitet u Sarajevu u posjeti Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica-PotočariOko 2.000 studenata sa univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Zenice posjetilo je danas Memorijalni centar Potočari.

Brojne delegacije univerziteta i udruženja položile su cvijeće na spomen-obilježje, odali poštu svim Bošnjacima ubijenim u genocidu jula 1995. godine, a zatim su prisustvovali satu historije.

Akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu svake godine organizuje posjetu studenata i uposlenika fakulteta Memorijalnom centru Potočari. Ovog puta sa nama su kolege iz još tri grada i na historijskom satu, a u povodu 15. godišnjice genocida, želimo se podsjetiti na teška vremena kroz koja su prošli Bošnjaci Srebrenice. Želimo educirati mlađe naraštaje o ovoj tragediji kako se zločin sličnih razmjera nikome i nikad ne ponovi, izjavio je Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Muharem Štulanović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća izjavio je da je cilj posjete da se studenti upoznaju sa planetarnim zločinom – genocidom koji se dogodio na kraju 20. vijeka u jednoj savremenoj Evropi.

Primijetio sam da su studenti, kao što sam i sam, ganuti, potreseni, tužni i imaju osjećaj sažaljenja. Pitamo se kako se genocid mogao dogoditi u jednom ovakvom društvu. Ovakva tragedija, zločin ovih razmjera prevazilazi svaki racionalni segment ljudskog življenja i promišljanja života, izjavio je Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Dok boravim ovdje, razmišljam zašto se dogodio genocid. Potresla sam se kada sam sagledala ovoliko nišana, proučila fatihu i počela čitati imena ubijenih… Zar su ovi ljudi morali umrijeti, rekla je Amila Čamdžić, studentica iz Zenice.

Studenti su obišli i ostale sadržaje u kompleksu Memorijalnog centra Potočari, a zatim posjetili i Srebrenicu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *