Univerziteti iz Sarajeva i Sofije dogovorili saradnju

Univerzitet u SarajevuRektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i Univerziteta iz Sofije “Sv. Kliment Ohridski” Ivan Ilchev Habil potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o suradnji ta dva univerziteta, a osnovni cilj je poboljšanje, jačanje i promoviranje suradnje.

Ovim dokumentom obavezali su se na uspostavljanje djelotvornih akademskih veza, kulturnih odnosa i suradnje te pružanje podrške za obuku i napredovanje akademskog osoblja i zajednički rad u različitim naučnim i obrazovnim sektorima.

Rektor Ilchev Habil izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o suradnji jer se radi o univerzitetima koji su najpriznatiji u državama iz kojih dolaze. I lično je, kaže, zadovoljan zbog sporazuma o suradnji s jednim univerzitetom s područja jugoistočne Evrope zbog toga što je područje kojim se on stručno bavi bliža historija Balkana.

Istaknuo je da je u današnjem susretu s rektorom Čaklovicom razgovarano o realizaciji projekata iz oblasti ekologije, geologije, biodiverziteta te izrazio nadu da taj sporazum neće ostati samo na papiru.

U okviru saradnje planirane Sporazumom rektor Ilchev Habil najavio je već za jesen odlazak studenata Sarajevskog univerziteta na Univerzitet u Sofiju.

Rektor Čaklovica naglasio je da je s današnjim Sporazumom, potpisanim s ovim respektabilnim univerzitetom u regionu, zaokružen strateški interes Sarajevskog univerziteta i omogućava širu lepezu naučno-nastavne i umjetničke komponente s državama zapadnog Balkana.

Naglasio je i aspekte tog dokumenta koji potpisnike obavezuje na zajedničke aktivnosti u oblastima poput ekologije (zaštita okoliša), proizvodnje sigurne (higijenski ispravne) hrane…

Sofijski univerzitet najveći je univerzitet u Bugarskoj na kojem studira oko 25.000 studenata, a ima 16 odsjeka. Taj univerzitet najuspješniji je bugarski univerzitet u oblasti naučnog i istraživačkog rada.

Sporazum o suradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Sofiji “Sv. Kliment Ohridski” potpisan je u okviru obilježavanja 60. godišnjice Univerziteta u Sarajevu i 92. je ugovor što ga je sarajevski potpisao s univerzitetima u inozemstvu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *