Upis u prve razrede osnovnih škola Kantona Sarajevo

prvačićiUpis u prvi razred osnovnih škola u Kantonu Sarajevo će početi u aprilu.

Upis važi za svu djecu koja su do 1. marta ove godine napunila pet i po godina.

Sabaheta Zvizdić, pomoćnica ministra obrazovanja Kantona Sarajevo je pojasnila kako se radi o djeci koja će početkom sljedeće školske godine imati punih šest godina.

Roditelji djecu trebaju prijaviti u osnovne škole kojima pripadaju prema mjestu stanovanja. Za upis su neophodni rodni list djeteta i ljekarsko uvjerenje.

Nakon prijave usljediće testiranje djece prema rasporedu objavljenom u svakoj od škola, a provodiće ga školske komisije koje čine pedagog, psiholog i nastavnika razredne nastave.

Za roditelje koji, iz opravdanih razloga, djecu ne uspiju upisati na vrijeme, predviđen je i augustovski rok pod istim uslovima.

Svi roditelji su zakonom obavezani prijaviti djecu koja do 1. marta napune pet i po godina u osnovnu školu, u suprotnom je predviđen prekršajni postupak koji pokreće opština, a zbog ugrožavanja prava djeteta na obrazovanje. Kazne se ponavljaju ukoliko roditelj i dalje ne izvršava svoju obavezu, a za najneodgovornije roditelje moguće je i oduzimanje prava na starateljstvo.

Na području Kantona Sarajevo se za narednu školsku godinu očekuje novih oko 4'000 prvačića. Prema utvrđenom planu i programu djeca u prvom razredu osnovne škole pohađaju 13 časova sedmično na kojima kroz igru i rad, savladavaju znanja iz šest predmeta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *