Upozorenje na opasnost od šumskih požara

Ovo je period kada veći broj građana posjećuje planine i izletišta, a izvode se i proljetni radovi na uređenju zemljišta, zbog cega iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo upozoravaju na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara, a posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano paljenje korovskog otpada.

U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici.
U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici.

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo apeluju na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.
Također, mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, ODMAH o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, MUP Kantona Sarajevo, Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJP “Sarajevo šume“:
“Pravovremena reakcija je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema.”, podsjećaju iz Uprave za šumarstvo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *