Upravljanje područjima izvanredne prirodne vrijednosti

Vrelo BosneDanas je u Sarajevu održan prvi sastanak partnera u realizaciji «Projekta prekogranične saradnje na poboljšanju upravljanja područjima izvanredne prirodne vrijednosti», koji je odobren od strane Evropske komisije u decembru 2009. godine.

Partneri na projektu su Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo, Park prirode «Logarska dolina» iz Slovenije, Udruženje za zaštitu okoliša «Kako je zelena moja dolina» Plaški iz Hrvatske i Fondacija za razvoj sjeverne Crne Gore. Predviđeno je da projekat traje dvije godine, a ukupna vrijednost je 191.117 Eura, od čega će Evropska komisija finansirati 80%, a 20% Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te općine Pljevlja i Plaški.

Glavni cilj projekta je izgradnja kapaciteta za održivo upravljanje i korištenje prirodnih područja u funkciji razvoja eko-turizma.

Za implementaciju aktivnosti odabrana su tri pilot područja:
-Spomenik prirode «Vrelo Bosne» u Kantonu Sarajevo
-gornji tok rijeke Dretulje u gradu Plaški u Hrvatskoj
-planina Ljubišnja u Općini Pljevlja u Crnoj Gori

Planirano je, između ostalog, održavanje više stručnih radionica, izrada planova upravljanja, finansiranja i monitoringa utvrđenih vrijednosti, edukacija menadžera, zaposlenika uprava i rendžerskih službi, te ostvarivanje saradnje sa lokalnim stanovništvom na izradi autentičnih proizvoda, koji će se nuditi posjetiteljima zaštićenih prirodnih područja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *