Uređenje Bosne i Zujevine

rijeka ZujevinaRealizacija projekata zaštite naselja od poplava na području Općine Ilidža bila su tema već najavljenog sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, općina Ilidža i Novi Grad, Kantonalne uprave civilne zaštite, Direkcije za puteve KS i “Agencije za vodno područje rijeke Save”.

Kako je dogovoreno, Vlada KS i „Agencija za vodno područje rijeke Save” potpisaće sporazum za uređenje rijeke Bosne od ušća rijeke Željeznice u dužini od 800 metara, dok će Općina Ilidža biti zadužena za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici.

„Projekat će biti realiziran na osnovu izvedbene dokumentacije ‘Agencije za vodno područje rijeke Save’, koja će u što skorije vrijeme raspisati tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova. Opredjeljenje Vlade KS je da iz namjenskih budžetskih sredstava novac izdvoji upravo za realizaciju projekata zaštite naselja od poplava na području Općine Ilidža”, najavio je premijer KS Besim Mehmedić.

Sporazum će definisati da uređenje pomenute dionice bude podjednako finansirano sredstvima Vlade KS i „Agencije za vodno područje rijeke Save”, dok će Općina Ilidža kao treći potpisnik sporazuma, kako je već i navedeno, rješavati imovinsko-pravne odnose.

„Zaista mi je drago da Kanton Sarajevo i Općina Ilidža imaju razumijevanje i želju da ovaj problem zajednički počnemo rješavati, a nadamo se da ćemo do kraja ove godine, ukoliko nas posluže vremenski uslovi, završiti radove na ovoj dionici. Naša želja je da ovu kompletnu dionicu u dužini od 8,5 km završimo što ranije, no to zavisi od finansijskih sredstava koja je potrebno izdvojiti za ovu namjenu u ukupnoj vrijednosti oko 25 miliona KM”, pojasnio je direktor “Agencije za vodno područje rijeke Save”, Sejad Delić.

Na današnjem sastanku također je dogovoreno da će Direkcija za puteve KS finansirati izgradnju mosta na rijeci Zujevini u dužini od 30 m, dok će Ministarstvo privrede i Kantonalne uprave civilne zaštite u svojim budžetima obezbijediti sredstva za uređenje rijeke Zujevine u dužini od 700m.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *