Uručene nagrade za književna ostvarenja u 2008. godini

Gradonačelnik Behmen uručio nagrade najboljim za književna ostvarenja u 2008Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine dodijelilo je danas tradicionalnu Godišnju nagradu za najbolja ostvarenja u 2008. godini.

Na svečanoj ceremoniji u Domu mladih nagrade je uručio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, pokrovitelj Godišnje nagrade UIK BiH sa predsjednikom Udruženja izdavača i knjižara BIH Ibrahimom Spahićem i predsjednicom Žirija UIK BIH akademik prof. dr. Hanifom Kapidžić Osmanagić.

“Ulaganje u knjige i ulaganje u izdavaštvo je ulaganje u čovjeka. Sve ostalo je suvišno. Mora se narod vratiti knjizi. Djeca se moraju vratiti knjizi. Uvijek je to nedovoljno”, rekao je gradonačelnik Behmen.

Žiri u sastavu: Hanifa Kapidžić Osmanagić, Marina Katnić Bakaršić, Veselin Gatalo, Bojan Hadžihalilović i Mirsad Bećirbašić donio je odluku za sljedeće kategorije: za najbolji izdavački projekat, najbolje autore, najbolji grafički dizajn, najbolje prevodioce, najboljeg lektora, najboljeg urednika, specijalnu nagradu i posebno priznanje Žirija UIK BIH.

Najuspješniji autori za 2008. godinu su književnik i akademik, prof. dr Tvrtko Kulenović (“Izabrana djela”), književnica Nura Bazdulj Hubijar (roman “Smrt je došla prekasno”) i prof. dr Mustafa Imamović (“Knjige i zbivanja”).

Za najbolji izdavački projekat u 2008. godini proglašena su “Izabrana djela Danila Kiša”, a najboljim grafičkim dizajnom ocijenjeno je djelo “Grafika”, akademika Dževada Hoze. Za najbolje prevodioce književnih tekstva proglašeni su Marina Trumić-Kisić i Zvonimir Radeljković. Zinaida Lakić je najbolji lektor, a urednik Almir Zalihić.

Knjizi “Bosanski brdski konj”, autora Envera Žige, Refika Telalbašića i Mehmeda Akšamije, u izdanju TKD “Šahinpašić”, dodijeljena je specijalna nagrada žirija, koju je preuzeo generalni direktor Tajib Šahinpašić. Posebno priznanje žirija za najbolju stručnu i univerzitetsku knjigu dodijeljeno je autorima Vlatku Določeku i Isaku Karabegoviću za knjigu “Roboti u industriji”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *