Uskoro Centar za upravljanje saobraćajem

semaforPostojanje zelenog vala na semaforima najfrekventnijih raskrsnica u Sarajevu od ove godine neće biti samo prazna priča, već će se preći i na djela, bar kad je u pitanju zagušenost u prometu od Marindvora do Pofalića.

Realizacija ovog dugo najavljivanog i nasušno očekivanog projekta ministarstva prometa i komunikacija Kantona Sarajevo će biti realizovana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Pošto je budžet našeg ministarstva znatno smanjen, a MUP Kantona već ima postavljene kamere na pojedinim raskrsnicama, za početak ćemo uvezati ta mjesta. Pritom na tim mjestima neće biti samo radari, već će se snimati kompletno odvijanje saobraćaja, te sa jednog mjesta produžavati trajanje zelenog vala u smjeru gdje se stvaraju gužve”, rekao je Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija Kantona Sarajevo.

Od ministra MUP-a Kantona Željka Mijatovića saznajemo da ovo ministarstvo nije predvidjelo novac za tu namjenu, već da je riječ o stavci budžeta u Ministarstvu prometa.

“Za samo uspostavljanje centra upravljanja saobraćajem potrebna su četiri miliona maraka, pa iako imamo kamere na nekim raskrsnicama, problem je što one nisu uvezane. Ove godine najvjerovatnije ćemo pokrenuti praćenje na potezu od Marindvora do Pofalića, da bismo onda nastavili uvezivanje svih raskrsnica na glavnoj cesti do Ilidže”, naglasila je Emica Tuzi, stručni saradnik u Ministarstvu prometa Kantona.

Prema riječima Emice Tuzi, zeleni val će smanjiti gužve, ali i omogućiti prednost vozilima poput onih javnog gradskog prevoza. Sa druge strane, MUP-u će biti olakšan posao po pitanju saobraćajnih nesreća, te kažnjavanja onih koji ne poštuju propise. Me đu tim, kako je istakla Tuzi, veći efekti mogu se očekivati tek po uspostavljanju kontrole na svim većim čvorištima u gradu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *