Uskoro elektronička naplata karata u javnom gradskom prevozu

Sarajevski tramvaj
Sarajevski tramvaj
Kanton Sarajevo je prije osam mjeseci pokrenuo inicijativu o uvođenju elektroničke naplate karata u javnom gradskom prijevozu, obzirom da je to ključni korak za prevazilaženje dosadašnjih problema pri kupovini karata.

“Našli smo ono što nas interesira, bili u Zagrebu i Ljubljani, izabrali odgovarajući model i sad ćemo krenuti u njegovu realizaciju.”, saopštio je Haris Lulić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, tokom seminara “Nova vizija transporta i urbanog života” koji u Sarajevu organizira Calypso Networks Association u cilju predstavljanja sistema elektroničke naplate karata putem beskontaktnih čip kartica.

Ovakav projekat se ne može finansirati iz budžetskih sredstava, ali se radi na modelu da naredne godine pomenuti sistem naplate bude u funkciji u Sarajevu.

“Za postojeći broj voznih jedinica u KS-u to bi koštalo oko tri miliona eura. Međutim, riječ je o investiciji koja se brzo vraća jer većinu sredstava čine magnetne kartice koje će se pustiti u prodaju. Ovaj novi model naplate odnosio bi se na sve vidove prijevoza u Grasu i mi bismo uz pomoć tog sistema mogli ostvariti i tačan uvid u broj prevezenih putnika”, kaže ministar Lulić.

Ministarstvo saobraćaja KS priprema odluku o javnom linijskom prevozu kojom će se omogućiti ljudima da sa Sedrenika dođu do Hrasnice ili Tarčina s istom kartom ako je to u odgovarajućem periodu od 90 ili 100 minuta.

Do sada u Bosni i Hercegovini Zenicatrans – prevoz putnika jedina prevoznička firma koja je primijenila elektronski sistem naplate pomoću beskontaktnih čip kartica.

“Ovaj sistem je jako isplativ, prvenstveno jer onemogućava falsifikovanje karata te smanjuje vrijeme naplate karata. Vozači više nisu zaduženi za prodaju karata i da vode evidencije o serijskom broju karata, da ih zadužuju ili razdužuju, a i mnoge informacije dobiju se u rekordnom vremenu.”, tvrdi Jusuf Borić, direktor Zenicatransa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *