Uskoro optužnica protiv Batka

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Gotovo šest mjeseci nakon izručenja Veselina Vlahovića Batka iz Španije, Tužilaštvo BiH najavilo je da će optužnica protiv njega biti podignuta “u roku od mjesec dana”.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, za BIRN -Justice Report ističe da je istraga protiv Vlahovića u završnoj fazi te da će optužnica protiv njega biti jedna od najopsežnijih jer će sadržavati neke od “najsurovijih ratnih zločina o kojima se čulo u sudnicama”.

Branilac osumnjičenog Vlahovića Radivoje Lazarević tvrdi da očekuje optužnicu “za koji dan”, obrazlažući to činjenicom da je istraga počela “prije više od dvije i po godine”.

“Koliko znam, pritvor Vlahoviću ističe krajem februara, kada će se navršiti šest mjeseci od izručenja. Već je dva ili tri puta taj pritvor produžavan bez podizanja opužnice, što moram reći je izuzetak od prakse Suda BiH”, dodao je Lazarević.

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko uhapšen je u Španiji u martu prošle godine, a Bosni i Hercegovini je izručen pet mjeseci kasnije, kada mu je i određen pritvor zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima, zlostavljanjima, pljačkanjima, silovanjima i prisilnim nestancima Bošnjaka i Hrvata s područja sarajevskih naselja Grbavica i Vraca tokom 1992. i 1993. godine.

Po nalogu Tužilaštva BiH 1. februara je uhapšen i Saša Baričanin, koji se sumnjiči da je zajedno s Vlahovićem učestvovao u zločinima na Grbavici, a u ovoj instituciji ističu da je to “dokaz da je istraga pri kraju”.

“Mnogi svjedoci su rekli da osumnjičeni Vlahović nije hodao sam, već da je imao saradnike, i mi ćemo raditi na tome da otkrijemo i procesuiramo i njegove saučesnike”, kazao je Grubešić.

Tužilaštvo BiH je radi prikupljanja dokaza “o svim zločinima za koje se sumnjiči Veselin Vlahović”, u oktobru prošle godine objavilo javni poziv svjedocima da se jave i daju izjave o tome.

“Prilično smo zadovoljni odazivom javnog poziva. Javljali su se svjedoci iz svih krajeva svijeta, recimo iz Norveške, SAD-a i drugih zemalja, kao i žrtve i svjedoci koji su još u BiH”, rekao je Grubešić.

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Odbrana Vlahovića najavljuje da će nakon podizanja optužnice tražiti i psihijatrijsko vještačenje zdravstvenog stanja osumnjičenog, jer se on “kontinuirano žali na psihičke probleme”.

“Meni se Vlahović više puta obraćao s prigovorima na razne probleme koje ima, a koji su mahom psihičke prirode. Uputio sam ga da posjeti pritvorskog ljekara, i mislim da je dva puta čak i odlazio kada je ustanovljeno da ima neke deformacije”, pojašnjava Lazarević, prenosi BIRN. U Tužilaštvu BiH ističu da vještačenje Vlahovića do sada nije urađeno jer “za tim nema potrebe”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *