Kategorije
Sarajevske novosti

Uskoro počinje naplata ulaza na Vrelo Bosne

Ulaz na sarajevsko izletište Vrelo Bosne uskoro će se početi naplaćivati. Kako kažu nadležni, na ovaj korak su se odlučili zbog velikog interesa posjetilaca.

Vrelo Bosne, Sarajevo
Vrelo Bosne, Sarajevo
Iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo kažu da je ovaj spomenik treća kategorija zaštite i da je zaštita na Vrelu Bosne prvenstveno zbog hidrološke vrijednosti, odnosno. Kako se radi o vodozaštitnoj zoni trenutni broj posjetilaca je veoma velik. Samim tim veliki je pritisak na prirodu, pa je već, kažu, urađen elaborat ekonomske opravdanosti uvođenja ulaznica, čija je procedura u toku, a na osnovu čega će se smanjiti pritisak na prirodne vrijednosti područja Vrela Bosne.

Prema ekonomskoj procjeni cijena ulaznice trebala bi iznositi oko 2 KM.

Vodopad Skakavac Sarajevo
Vodopad Skakavac Sarajevo
Osim spomenika prirode Vrelo Bosne, KJU za zaštićena područja trenutno upravlja sa još dva zaštićena područja: Spomenik prirode Skakavac i Zaštićeni pejzaž Bijambare. Prošle godine Bijambare su imale 35.000 posjetilaca registrovanih, čime su po kapacitetu zadovoljena očekivanja posjećenosti. Skakavac, zbog svog izgleda, zahtijeva veće prirodne sposobnosti posjetilaca zbog čega je manje posjećen, i tu najčešće borave alpinisti i istinski ljubitelji prirode.

Konvoj kreće na Bijambare (Sarajevo, 16. juni 2012)
Konvoj kreće na Bijambare (Sarajevo, 16. juni 2012)
Ulaz u zaštićeni pejzaš Bijambare za odrasle osobe danas iznosi 2 KM, a za djecu, studente, penzionere, invalidne osobe 1 KM, u šta je uračunata usluga parkiranja i korištenja javnog WC-a. Cijena je usklađena nakon što se prema ekonomskoj procjeni vrijednost ulaznice od 6 KM, nije mogla prihvatiti s obzirom na socijalne i ekonomske prilike u BiH. Ulaz u Bijambarsku pećinu za odrasle je 3 KM, a za djecu studente, penzionere, invalidne osobe 2 KM, dok za organizovane grupe od 30 osoba ulaznica iznosi 45 KM.

Trebević, Sarajevo
Trebević, Sarajevo
Ukoliko Skupština Kantona Sarajevo u narednom periodu donese zakon o proglašavanju zaštićenog pejzaža Trebević, Javna kantonalna ustanova za zaštićena područja zvanično će preuzeti upravljanje nad Trebevićem. Trenutno je Nacrt zakona o proglašavanju zaštićenog pejzaža Trebević upućen u javnu raspravu od 60 dana, koja ističe 15. jula 2013. godine. To će biti četvrto zaštićeno područje kojim će upravljati KJU za zaštićena područja.

Po donošenju Zakona o proglašavanju zaštićenog pejzaža Trebevića biće obezbijeđena i sredstva za direktan nadzor, to jest nadzornike prirode i za potrebnu infrastrukturu. Dok se to ne uspostavi Trebević nema zvaničnog upravitelja, pa ovisno od resora, šumom i šumskim zemljištima upravlja Kantonalna uprava za šumarstvo, općinskim dijelovima općina, dok objektima niko ne upravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *