Uspostavljanje SOS Kriznog centra za borbu protiv zloupotrebe djece

Potpisivanje Ugovora o uspostavljanju SOS Kriznog centra kao modela za borbu protiv zloupotrebe djeceGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i generalni sekretar Udruženja “SOS Krizni centar” Ranka Kezić danas su potpisali Ugovor o uspostavljanju SOS Kriznog centra čiji je zadatak da stručno i sistemski pomaže u rješavanju statusa maloljetne djece koja se zloupotrebljavaju po osnovu rada, prosjačenja i skitnje, seksualnog zlostavljanja ili preprodaje.

Gradonačelnik Behmen je ovom prilikom najavio da će Grad Sarajevo u 2010. godini nastaviti i sa provođenjem Projekta primarne prevencije u oblasti maloljetničke delinkvencije sa djecom sa izraženim poremećajnim ponašanjem i izrečenim mjerama posebnog nadzora.

Grad Sarajevo će sa 200.000 KM finansirati oba ova projekta: 100.000 za rad SOS Kriznog centra i 100.000 KM za nastavak Projekta primarne prevencije u oblasti maloljetničke delinkvencije. Inače, SOS Krizni centar realizuje se u saradnji sa Gradom Bečom, koji ima 12 ovakvih centara.

– Grad Beč će primiti 10 naših mladih ljudi – psihologa, pedagoga, socijalnih radnika na dodatnu edukaciju u njihovim kriznim centrima. Također, nekoliko stručnjaka iz Beča pomoći će u početku rad Centra. Nadamo se da ćemo početkom marta primiti prvu djecu – istakao je gradonačelnik Behmen i dodao da će SOS Krizni centar započeti rad u iznajmljenim prostorijama, ali da će se ubrzo i to riješiti kao što je Grad Sarajevo obezbijedio prostore za Školu prirode za štićenike Centra “Vladimir Nazor”, te smještaj za roditelje iz drugih krajeva BiH čija djeca se liječe na sarajevskoj Pedijatriji.

Ispred Kriznog centra, Ranka Kezić se zahvalila gradonačelniku Behmenu i Gradu Sarajevu koji uspostavljanjem ovog centra, daju konkretan doprinos u rješavanju ovog danas gorućeg problema.

Inače, Grad Sarajevo je jedini pokrenuo funkcionalan program primarne prevencije u oblasti maloljetničke delinkvencije, koji je do sada pokazao izvanredan uspjeh. Projekat se realizuje u saradnji sa NVO “Althius” i očekuje se da i gradske općine do polovine ove godine finansijski podrže njegovu daljnju realizaciju.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *