Uspostavljena centralna baza podataka o kvalitetu zraka

Centralna baza podataka o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo
Centralna baza podataka o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo
Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravstvo KS, Hidrometeorološkog zavoda FBiH i firme izvršioca radova, ozvaničili su uspostavljanje centralne baze podataka o kvalitetu zraka na području Kantona Sarajevo.

Radi se o Projektu uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema i web stranice pri kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo putem kojih će se objavljivati objedinjeni podaci sa tri automatske mjerne i dvije manuelne stanice u vlasništvu Kantona Sarajevo, te dvije stanice u vlasništvu Federacije. Podaci sa aktuelnim satnim presjecima, kao i dnevni i mjesečni izvještaji o vrijednosti kvaliteta zraka kontinuirano će biti dostupni putem stranice air-monitoring.ba.

“Realizacijom ovog projekta, u saradnji sa pomenutim institucijama, Kanton Sarajevo unapređuje monitoring kvaliteta zraka i ispunjava obavezu umrežavanja postojećeg sistema podataka sa federalnom mrežom kojom upravlja Federalni hidrometeorološki zavod. Konkretno, umrežene su automatske mjerne stanice ‘Alipašino’, ‘Otoka’, mobilna stanica, te manuelne stanice ‘Higijenski zavod’, ‘Otoka’ i ‘Ilidža’ u vlasništvu Kantona Sarajevo sa automatskim mjernim stanicama na Bjelavama i Ivan Sedlu koje su u vlasništvu Federacije. Na ovaj način osigurali smo preduslove za pravovremeno poduzimanje adekvatnih mjera u prevenciji i smanjenju zagađenja zraka, a sve u funkciji zaštite zdravlja građana i okoliša”, istakao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Snježana Balta naglasila je da ovaj projekat osim institucionalnog ima i direktan značaj za građane koji u svakom momentu mogu pristupiti podacima prezentiranim na stranici.

“Ovo se posebno odnosi na koncentracije sumpor-dioksida i čađi u zraku, čije su visoke koncentracije tokom grijne sezone posebno štetne za hronične bolesnike. Na ovom mjestu mogu pronaći i stručne preporuke Zavoda za javno zdravstvo kako postupati u slučaju prekomjernog zagađenja, odnosno kako se zaštititi od štetnog djejstva polutanata”, dodala je direktorica Balta.

Iako postojeća mreža osigurava bolje mjerenje, više podataka i kvalitetniju osposobljenost i mogućnost djelovanja, posebno u slučaju prekomjernog zagađenja, ministar Jusić je kazao kako je intencija Ministarstva da u što skorije vrijeme nabavi još minimalno tri stacionarne mjerne stanice koje bi se locirale na području Starog Grada, Stupa i Grbavice. Osim toga, biće izvršena rekonstrukcija automatskih stanica na Bjelavama i Ivan Sedlu, a po čijem će se završetku podaci sa ovih mjernih mjesta prezentirati na pomenutoj web stranici.

Najavljeno je i da će se u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima postupno realizirati projekat nabavke 16 mjernih stanica kojim bi se pokrila čitava teritorija Kantona.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *