Usvojen zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u Bosni i Hercegovini

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je jednoglasno usvojio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u drugom čitanju.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u drugom čitanju jednoglasno usvojio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, u identičnom tekstu i sa identičnim setom amandmana usvojenim od strane Predstavničkog doma 17.12.08. koji u značajnom mjeri unapređuju izvorni tekst zakona dižući razinu zaštite životinja.

Ovim je Zakon i konačno usvojen, čime se otvara nova stranica u borbi za bolju zaštitu i tretman životinja u BiH, pitanju koje je do sada bilo na marginama kako interesa šire javnosti tako i drugih interesnih grupa. Zakon će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”, koje će uslijediti nakon što se Zakon i tehnički pripremi za objavu.

– jedinice lokalne samouprave imaju rok od godine dana da osnuju skloništa za napuštene životinje, u međuvremenu provoditi sterilizacije napuštenih životinja!
– cirkusi sa životinjama zabranjeni!
– zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupa na snagu 2018!
– zabranjena prodaja pasa i mačaka u prodavnicama za prodaju kućnih ljubimaca!

Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini pozdravljaju konačno usvajanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koje predstavlja i uvjet iz Europskog partnerstva za BiH, i ovom prilikom izražavaju zadovoljstvo konačnim tekstom zakona koji između ostalog zabranjuje cirkuse sa životinjama, prodaju pasa i mačaka, egzotičnih životinja u trgovinama za prodaju kućnih životinja, borbe životinja, uključujući borbe pasa, bikova, medvjeda, pijetlova, zabranjuje uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna, uz odgodu primjene za deset godina.

Usvojeni zakon propisuje obvezu jedinicama lokalne samouprave da osnuju skloništa za napuštene životinje u roku od godine dana, a da u prelaznom roku do tada provode sterilizacije napuštenih životinja i njihovo vraćanje na mjesta prirodnog staništa. Zakon dodatno uvodi mjere zaštite za životinje prilikom transporta, zaštitu laboratorijskih životinja i općenito pojačava odredbe koje se tiču zaštitnih mjera kod držanja životinja.

Nakon usvajanja zakona, usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće Ministara BiH da podzakonskim aktom dopusti organiziranje tradicionalnih natjecanja bikova, te da sagledavajući te aspekte pokrene relevantne izmjene i dopune Zakona.

Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini decidno su protiv huškanja životinja, naročito pasa, bikova, medvjeda i pjetlova, dakle protiv svih vidova narušavanja dobrobiti životinja, te izražavaju nadu da će Vijeće Ministara BiH ostati vjerno duhu zakona koji decidno zabranjuje borbe životinja i s tim u vezi propisati još jasnije uvjete.

Naravno, Zakon je onoliko dobar koliko će biti dobra njegova implementacija. S tim u vezi, veoma je značajno da se najšira javnost i sve interesne skupine u najbržem roku upoznaju sa odredbama ovog Zakona, počevši od nadležnih veterinarskih tijela, akademske zajednice, nadležnih organa u općinama, policije, građana, imaoca životinja, kako bi se upoznali sa svojim obavezama i pravima, te bili u stanju prepoznati slučajeve zloupotreba i kršenja Zakona i na iste upozoriti. Vrlo je značajno bez odlaganja upoznati sve općine u BiH koje su do sada, a i u ovom trenutku provode krajnje nehumanu i nezakonitu praksu uklanjanja napuštenih pasa ubijanjem iz vatrenog oružja, o odredbama ovog Zakona koje to decidno zabranjuju i definišu obaveze općina u zbrinjavanju napuštenih životinja. Prijatelji životinja u BiH planiraju s tim u vezi i poduzeti korake na provođenju info kampanje prema svim interesnim skupinama, po stupanju zakona na snagu.

Usvajanje zakona je dobar osnov za dalji nastavak rada na pitanjima zaštite životinja

Iako i dalje mnogi problemi ostali neriješeni, smatramo da je ovo dobar osnov za dalji nastavak rada na pitanjima zaštite životinja, uvođenja europskih praksi te potpunog usaglašavanja sa acquis communitaire. Ključ će dakako biti dosljedna buduća provedba Zakona.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

14 Odgovori na “Usvojen zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u Bosni i Hercegovini”

 1. hvala onima koji su uspjeli ovaj zakon prode u parlamentu!!ja sama imam malog psa,i zalazem se pomoci izgradnji doma za pse i macke lutalice

 2. Slazem se s ovim i azhvaljujem osobama koje su uspijele da ovaj zakon prodje…

 3. Bas mi je drago sto se uveo zakon o zastiti zivotinja a osobito pasa jer su mi oni najdrazi.. kao sto se kaze covjekov najbolji prijatelj.. A i pitam se istovremeno.. Dali postoji zakon o kako se smije drzati pas i postupat prema njemu ? Npr. Dali se smije kao da se bude vlasnik psa, a da ga drzis zavezanog cijeli zivot tog psa ? Bez da ga vodis na npr rekreaciju, tj setati ga i pobavit vrijeme s njime, jer je i to zivo bice.
  Vidio sam toliko zlostavljanih pasa na podrucju juzne Hercegovine, i tako mi je ih zao da kada sam ja dolje u posjeti ja se pobrinem okolo njih, kroz ciscenje njihovih maleni kuca sto za mene izgleda kao zatvor tih jadnih zivotinja i setam ih itd. Pitam se samo imali zakon da ti vlasnici tih pasa da moraju da izpostuju neka pravila koja dolazi sa ako se zeli imati kao sto se kaze kucnog ljubimca.. A nazalost nisam vidio na tom podrucju da je ijedan vlasnik tih pasa pustio psa u svoju kucu.. pa malo parodicno mi se cini sada kada sam napisao kucni ljubimac/e.
  Rado bih htjeo znati kako stoji mozda u zakonu o ovome sto sam naveo.
  Ako ima tko odgovor na ovo rado bi zelio znati….

  Lijep pozdrav svima.

 4. E ovi što vole pse molim da mi objasne na koji način misle da zaštite građane od napada tih istih pasa koji redovno patroliraju. I još da mi objasnite šta kada dođe bjesnilo hoćete li i tada štitit tu paščad ili ubijati. Možda čete ih ubijati samo onda ako Vas napadnu.

 5. armine ovo tebi pisem.kao prvo ne kaze se pascad.da te malo informisem.a kada se ovaj zakon pocne primjenjivati onda nece biti uopste pasa na ulici,zbog takvih poput tebe pasa i ima na ulici jer vi ne marite za njih.mene pas da ujede nikada ga ne bih ubila.i mi cemo pse uvijek stititi pa cak i kada bijesan pas tebe ujede.opet cemo ga braniti jer ipak si ti kao covjek a i ja kriv sto su psi na ulici i sto su podlozni svim bolestima.

 6. armine ovo tebi pisem.kao prvo ne kaze se pascad.da te malo informisem.a kada se ovaj zakon pocne primjenjivati onda nece biti uopste pasa na ulici,zbog takvih poput tebe pasa i ima na ulici jer vi ne marite za njih.mene pas da ujede nikada ga ne bih ubila.i mi cemo pse uvijek stititi pa cak i kada bijesan pas tebe ujede.opet cemo ga braniti jer ipak si ti kao covjek a i ja kriv sto su psi na ulici i sto su podlozni svim bolestima.nadam se da ti je jasno ovo sto sam ti napisala i ako imas nekih pitanja rado cu ti odgovoriti…

 7. Vec je septembar mjesec 2010.god. i nitko nista ne gradi nit poduzima za jadne zivotinje! Dosta toga se desava na ulicama konstantantno cujemo vidimo kako balavci i djeca Å¡utaju udaraju i povrijedjuju macke i pse. Juce su neki djecaci iz srednje medicinske skole Bjelave iz Ia razreda ispred skole za vrijeme malog odmora iÅ¡utali malo kuče. Dosta su ga povrijedili odvela ga je moja prijateljica kuci jer sam ja imala nastavu i poslije ga odvele veterinaru. A lezao je kraj ceste paralizovan… Kome da mi to prijavimo NE POSTOJI nikakva ustanova, POCINITELJI TREBAJU DA SE KAZNJAVAJU ! ! ! I oni su ziva bica kao i mi !

 8. KAd vas pocnu ujedati za glavu cete se uhvatiti. Mene su danas u centru grada napali, naravno niko od “sarajlija” nije reagovao.
  ja sam za proteste protiv zakona za zastitu pasa lutalica. ili ih sklonite sa ulice ili ih ubijte!!!!!

  U potpisu borac za zastitu zivotinja i desetogodisnji vegetarijanac.

 9. @Nera

  Nera psihopato s ubilačkim nagonima, idi psihijatru i liječi se, a pusti nemoćne životinje na miru…idi lupaj glavom u zid, isprazni se malo

 10. Svi se žale kako psi napadaju a šta je sa onima koji napadaju pse npr slučaj u hrasnici polila psa kiselinom. Kako nju sankcionirat ili samo prelazit preko tog, Gdje se može vidjeti zakon koji je navodno usvojem o zaštiti životinja,volila bi vidjeti na šta on liči

 11. posto radim u sloveniji zanimalo me kako je njihovo zakonodavstvo rijesilo ovaj problem-konkretno pasa lutalica(iako je zakon mnogo siri i tretira razna pitanja) dakle, 31.clan toga zakona,izmedjuostalog, predvidja tacnije ostavlja mogucnost usmrcenje napustenih zivotinja koje su smjestene u prihvatilista za iste, ukoliko se u roku od 30 dana ne javi vlasnik ili ”novi” vlasnik.Činjenica je da slovenija ima uskladjeno zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, pa se pitam dali su nasi parlamentarci u donosenju ovog zakona primjenili pozitivnu evropsku praksu? Prije bih pomislio da su čatali ili čitali novine na sjednici dok su im ovi iz raznih udruženja zasolili pamet kakav zakon da donesu. Kaze, kastrirati i vratiti u prirodno staniste?!! Mi smo i onako presedan u mnogo čemu, i u ovom slučaju nam se ta praksa poklapa sa srbijanskom. Koga zanima, neka utipka u Google pojam” zakon o zaščiti živali” i potrazi 31 član

 12. PROVODITE ZAKON – NE MIJENJAJTE GA. Pogledajte šta je sve prekršeno u Zakonu od izvršne vlasti u općinama, pa bi sada da svoju zloupotrebu položaja, nesprovođenje Zakona i materijalnu štetu u budžetu da prikriju izmjenom zakona i ubistvima pasa !!

 13. Kao očekivano, niko na vlastima zakon ne jebe ni dva posto. Ne znaju se brinuti o ljudima glupim a kamoli o jadnim životinjama. Ima li zakon da zabrani inkompetente političare? Vjerovatno ima, ali ko šiša zakon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *