Usvojene odluke o dodjeli Šestoaprilske nagrade

Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade akademik Dejan Milošević, dobitnice grupne nagrade su uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo, a dobitnik kolektivne nagrade je Hrvatsko narodno vijeće BiH.

Dejan Milošević

Gradski vijećnici Grada Sarajeva su na sjednici u utorak usvojili tri odluke o dodjeli “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”. Prema usvojenim odlukama ovogodišnji dobitnik pojedinačne nagrade akademik Dejan Milošević, dobitnice grupne nagrade su uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo, a dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade je Hrvatsko narodno vijeće BiH.

Akademik Dejan Milošević je postigao značajna ostvarenja i rezultate u oblasti nauke i obrazovanja, a za ovu nagradu ga je predložila grupa građana. Značaj rezultata njegovog naučnoistraživačkog rada čini zaokruženu cjelinu koja daje nemjerljiv doprinos razvoju teorijske fizike, a njegova djela citirana su čak 2.000 puta. Dejan Milošević je jedan od osnivača i voditelj projekta društva “Samophys” koje okuplja mlade naučnike i stručnjake oko naučnoistraživačkih projekata iz oblasti fizike.

Uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo Zilha Šeta, Bahra Radača, Fahra Tatlić i Selma Kadić zaslužuju grupnu “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti humanitarnog rada. Ova grupa svakodnevno osigurava hranu za 1.350 korisnika humanitarne pomoći u cijelom KS-u i tako pokazuje obilježja multikulturalnog karaktera, koja predstavljaju Sarajevo kroz stoljeća. Predlagač za grupnu nagradu je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Narodna kuhinje Stari Grad

Hrvatsko narodno vijeće BiH zaslužilo je kolektivnu “Šestoaprilsku nagrade Grada Sarajeva”, za doprinos u oblasti društveno-političkog rada. HNV se zalagao za cjelovitu i pravednu BiH, slobodno i evropsko Sarajevo, borio se za mir, pravednost, slobodu, demokratiju, pluralizam, zajednički život i kulturu dijaloga. Predlagač je Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH

Odluke za grupnu i kolektivnu nagradu usvojene su jednoglasno, dok je za Odluku o dodjeli pojedinačne nagrade bilo 19 vijećnika, tri su bila suzdržana, a jedan je bio protiv.

Denis Muminović, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović (BPS – SH), izrazio je negodovanje zbog odabira laureata za pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu, budući da je klub vijećnika iz ove stranke predložio bivšeg generala Sefera Halilovića.

Nakon završenog glasanja, Muminović je bio “za” odluku zbog čega su novinari kasnije tražili objašnjenje, što je Muminović obrazložio objasnio da se njegovo ime pojavilo na displeju u koloni “za” iz “tehničkih razloga”. Naveo je i da je Halilovića predložio zbog njegovog značajnog doprinosa BiH u toku proteklog rata, podsjećajući da je i predsjednik Odbora Buljubašić također bio učesnik u ratu.

Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će biti upriličena u Narodnom pozorištu povodom 6. aprila – Dana Grada Sarajeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *