Utvrđen budžet Kantona Sarajevo za 2009. godinu

Vlada Kantona Sarajevo, zgradaSkupština Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt budžeta Kantona za 2009. godinu.

“Nacrtom budžeta KS-a za 2009. planiran je ukupni prihodni potencijal od 734.000.000 KM, što je za 10,32 posto manje u odnosu na prethodnu godinu ili za oko pet posto manje od procijenjenog izvršenja budžeta KS-a za 2008. Ovakav pristup u planiranju nivoa prihoda u 2009. je rezultat uočene tendencije opadanja prihoda u drugom polugodištu 2008., kao i u periodu januar, februar 2009.”, kazao je Hidajet Arnautović, koji je podnio uvodno izlaganje uime Ministarstva finansija KS-a.

O Nacrtu budžeta bit će provedena javna rasprava od 12 dana, nakon čega će Vlada KS-a sumirati javnu raspravu te napraviti Prijedlog budžeta KS-a do 20. marta koji će uputiti Skupštini Kantona. Zastupnici SDP-a i BPS-a napustili su skupštinsku salu, i uvodno izlaganje o Nacrtu budžeta slušali u hodniku ispred skupštinske sale, jer kako su naveli osoba koja podnosi uvodno izlaganje o budžetu nije kompetentna da to uradi.

“Budžet nije umanjen, jer je neko to želio ili zahtijevao, on je umanjen zbog situacije u kojoj se nalazimo svi. Kada smo pravili umanjenje vodili smo računa prije svega da održimo osnovnu funkciju kantona, odnosno da nijednom budžetskom korisniku ne smanjimo niti diramo plaće. Ako smo nekim ministarstvima uzeli više miliona, onda je to što smo taj novac usmjerili u druge projekte koji mogu da poboljšaju socijalni status građana”, kazao je Besim Mehmedić na sjednici Skupštine KS.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta KS-a za 2009., o kojem će biti provedena javna rasprava od 12 dana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *