Utvrđen prijedlog strategije zaštite okoliša

Neretva, Bosna i HercegovinaVlada Federacije BiH je utvrdila Prijedlog federalne strategije zaštite okoliša za period 2008 – 2018.

Federalna strategija za zaštitu okoliša bitna je jer predstavlja jedan od visoko pozicioniranih prioriteta EU, a ujedno i dobar plan za gospodaranje okolišom.

Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg na konferenciji za novinare kazao je da je ovim dokumentom tretirana strategija zaštite prirode, zraka, upravljanja otpadom i zaštite voda, odnosno upravljanje vodama koje se radi posebno.

Za izradu prijedloga strategije je zaduženo Ministarstvo okoliša i turizma, a projekt je implementirao konzorcij triju firmi iz Sarajeva, Bosna-S Oil Services Company, Institut za hidrotehniku Sarajevo i IPSA Institut Sarajevo.

Nacrt federalne strategije okoliša koji je utvrdila Vlada, usvojila su oba doma Federalnog parlamenta. Za njenu implementaciju planirana su sredstva u dokumentu okvirnog budžeta 2009.-2012., a bit će konkretizirana u Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.