Utvrđnje Hodidjed 1434.

Hodidjed je bilo sredjovjekovno utvrđenje koje se nalazilo u dolini Miljacke, istočno od grada Sarajeva.

Pretpostavljeni izgled srednjovjekovnog utvrđenja Hodidjed, Sarajevo


Kada su Osmanlije došle na naše prostore Hodidjed je jedini utvrđeni grad u Vrhbosanskoj župi. Sastojao se od utvrđenja sa glavnom kulom površine oko 5.000 m2. Naknadno je prigrađen i obor.

Hodidjed se prvi put spominje 1434. godine kada ga zauzima osmanlijski vojskovođa Barak. Prema turskom popisu iz 1455. godine Hodidjed je imao dizdara i posadu od 23 vojnika. Podgrađe Hodidjeda, Bulagaj, u popisu je zavedeno kao selo, a ono je najvjerovatnije nestalo u požaru koji je naredio kralj Stjepan Tomaš 1459. godine, pošto nije uspio povratiti Hodidjed iz osmanlijskih ruku.

Lokacija Hodidjeda nije poznata jer materijalnih ostataka gotovo da i nema ili struka nije sigurna. Špekuliše se o dva lokaliteta. Prema konkretnijim izvorima Hodidjed se nalazio na uzvišenju Gradac, u današnjem prigradskom naselju Bulozi. Neutvrđene su pretpostavke da se Hodidjed nalazio na lokalitetu današnje Bijele tabije (Vratnik). Prema toj teoriji, Bijela tabija je nastala na temeljima utvrđenja Hodidjed u ranom 18. vijeku odnosno, u doba kad je, nakon prodora Eugena Savojskog, pojačana fortifikacija Sarajeva.

» Znamenitosti Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *