Uvijek drag gost kojeg su nam omrznuli

O vremenu kada se odjednom smiruju zli dusi, javlja prijatna ušuškanost srca i duše, a kuće okupa čarobni zvuk pucketanja vatre iz ognjišta, kamina, kreke-veso, kraljice…

piše: Nermin Čengić

snijeg u vilsonovom sarajevo

Evo nam i snijega. Na pomen bijelog hairlije, stvorenog od bezbroj bijelih pahulja, mnogima se diže kosa na glavi jer znaju da s dolaskom snijega, neminovno dolaze i brojni problemi u funkcionisanju redovnog života, posebno u gradu, pa još sasvim nesređenom kakvo je posljednjih godina postalo Sarajevo. Ali i najzaboravniji će se, ako žele, sjetiti da im je snješko nekad, barem kad su bili djeca, nosio osmjeh na lice i uvijek bio rado viđen gost gdje god bi se pojavio. Jer tad bi se odjednom smirivali zli dusi, javila bi se prijatna ušuškanost srca i duše, a kuće bi okupao čarobni zvuk pucketanja vatre iz ognjišta, kamina, kreke-veso, kraljice…

Protokom vremena, promjenom svijesti i pristankom na nefunkcionisanje nekad sasvim funkcionalnog sistema, snijeg je od dragog gosta postao omražen posjetilac, pretvorivši se u tek još jedan problem i temu za beskrajne rasprave ozlojađenih ljudi, vjerovatno najstrpljivijih na svijetu, koji, izuzimajući međusobne rasprave, svog glasa ne podižu i/li ne žele podići na mjestima gdje bi to trebali, čak morali. Već godinama neizostavno svjedočimo ‘iznenađenjima’ poput decembarskog snijega u Sarajevu, koji nadležne službe dovodi do potpune paralize, iako neke od njih upravo zbog toga i postoje, zbog regulisanja stanja kad snijeg zapada.

Ovaj jutrošnji snješko, ipak drag, koji se još drži na žicama i krovovima, bio je posebno benevolentan, pa se zaustavio tek na pozdravnoj poruci, svjestan kako bi, da je nastavio padati, donio brojne probleme, koji bi zatrpali i obezglavili funkcionisanje i ovo malo što funkcioniše u najljepšem glavnom gradu na svijetu. I hvala mu. Zasad.

Također, uvođenjem nekad najisplativijeg energenta, a danas svakako najneisplativijeg – preskupog prirodnog gasa u svoja domaćinstva, mnogi su dovedeni u nepovoljan položaj, što zbog nemogućnosti plaćanja to i zbog redovnih prijetnji o nestašici, koja je ove godine, osim u stidljivim epizodama, ipak izostala. To ne znači da, kako je to tradicija i običaj kod nas, usred zime nekom ne padne na pamet da isprepada promrzle glave nekom novom najavom o redukovanju. Sve drugo bi bilo neobično.

I tako, malo je onih koji će pomisliti da je ova bijela najava potaknula službe da se probude iz vjekovnog sna i zaista pripreme sve potrebno za prevazilaženje većih padavina, kakve su, otkad je Sarajeva, neminovnost svakog godišnjeg doba koje zovemo zima. Ali dok se ne desi, uživajmo u pruženoj bjelini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *