Valentin Incko novi Visoki predstavnik u BiH

Valentin InckoAustrijski diplomat Valentin Incko imenovan je za specijalnog predstavnika EU-a u BiH, saznaje AFP iz izvora bliskih austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Sjdinjene Američke Države, koje su, kao i Evropska Unija, garant Dejtonskog sporazuma i sporazuma o bonskim ovlaštenjima međunarodnog predstavnika u BiH, dale su zeleno svjetlo za imenovanje Incka, pošto je njegovo imenovanje jučer potvrdilo 27 članica Evropske Unije, rekli su ovi izvori.

Pedesetdevetogodišnji Valentin Incko je sada ambasador Austrije u Sloveniji, a porijeklom je pripadnik slovenske manjine u Koruškoj. Bio je imenovan za prvog ambasadora Austrije u BiH nakon rata u ovoj zemlji od 1992. do 1995. godine.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU-a za BiH Miroslav Lajčak napustio je funkcija pošto je krajem januara imenovan za šefa slovačke diplomatije.

Vijeće za provođenje mira u BiH trebalo bi da na sjednici 26. i 27. marta imenuje Valentina Incka za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU-a za BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Valentin Incko novi Visoki predstavnik u BiH”

  1. Nisam znao da je gos.Valentin I. kao manjina u Soveniji jer sam i ja Romske nacijonalnosti i manjina u BiH s odusevljenjem sam gledaoemisiju OBN u kojoj je gostovao Valentin I.i rekao da ce pokusati promjeniti u izbornom zakonu rijec ,,ostali,,koja zvuci veoma lose kao otpad. U Zenici NA DEBATI prvi put sam mogao diskutovati i dobiti ohrabrenje za daljnju borbu svoga naroda sto je pozitivno uticalo na mene i njegovu podrsku i savjet koji sam dobio sto je potvrdilo zeljeom da se slika s nama Romima,jasno sam svatio poruku izrazenu nadu za bolji zivot nacijonalnim manjinama. Muhamed T.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *